Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hunger

Bio Regina

Genre: Drama

Premiär: 3 april 2009

Med: Michael Fassbender, Liam Cunningham, Stuart Graham med flera

Regi: Steve McQueen

Speltid: 1 tim 36 min

Censur: 15 år

Annons

Betyg: 3 ”Hunger” av engelsmannen Steve McQueen öppnade den sektion i Cannes som kallas ”Un certain regard”, en speciell blick. Mer passande blir det knappast. McQueens blick är unik. När man mött den är det mycket svårt att titta bort. Men det går. Året är 1981 och vi befinner oss mitt i det som engelsmännen med bokstavlig galghumor kallade ”The troubles”. Inbördeskriget på Nordirland där katoliker och protestanter tillbringade 30 år med att bomba, skjuta och på andra kreativa sätt beskriva för varandra respektive religions fördelar.

Hennes Majestät förvarar sina värsta IRA-motståndare på Mazefängelset utanför Belfast. Ett helvete tapetserat med betong. Det är där IRA-medlemmen Bobby Sands inleder en 66 dagar lång hungerstrejk. Det är där, i blod, våld och bitterhet, som McQueen ställer sin kamera.

Hans filmiska metod är långa avsnitt av monotoni som bryts av eruptioner av förnedring och misshandel. ”Hunger” ger en bild av Mazefängelset som får Guantánamo att framstå som Pensionat Paradiset. Det är makalös filmkonst.

Men så bryts magin av en märklig, absurt utdragen dialog som förvandlar ”Hunger” till teater, dramat till sirap. Det är ett nybörjarfel som borde ha åtgärdats av McQueens producent, eller åtminstone hans vänner, och efter den är filmen bara en stilla skugga av det mästerverk den kunde ha blivit. Det hjälper inte att huvudrollsinnehavaren Michael Fassbender svälter sin kropp tills den inte verkar tyngre än ett A4-ark i ett självplågeriets skådespeleri som vi inte sett maken till sedan Christian Bale i ”The machinist”.

”Film ska vara en spegel”, sade Steve McQueen vid premiären i Cannes. Sedan dess har ”Hunger” överösts av priser och lovord. Kanske gick jurymedlemmarna och recensenterna efter första halvan, strax innan spegeln förvandlades till snigel.

Mer läsning

Annons