Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hundratusentals i familjen

När Galina Timermane och Rolf Nordström flyttade in i huset 2007 fanns redan boende i fastigheten. En bisvärm bodde i skorstenen. Nu ett antal år senare huserar nio bisamhällen i trädgården.

Galina Timermane bänder försiktigt med kupkniven under täckbrädorna. Det surrar under locket och direkt en glipa i täckningen uppstår så puffar hon in lite rök från pusten.

– Det får bina att tro att det är en skogsbrand, så de fyller sina magar med honung och gör sig redo att fly, säger Galina Timermane. Bina blir då också lugnare.

Eftersom det är en solig dag är kupan glesbefolkad. De allra flesta bin är ute på uppdrag att hämta hem nektar och pollen till kupan. Ett bisamhälle kan bestå av mellan 60 000 och 80 000 bin som alla har specifika uppgifter. Vissa tar hand om larver och yngel, andra vaktar kupan, några städar och ytterligare en annan grupp hämtar föda.

– De är intressanta djur, säger Galina. Man blir fascinerad av deras livskraft och man lär sig av dem.

Galina och Rolf är egna företagare med bland annat en stor odling av havtorn. I tärdgården finns också äpplen, kvitten och andra växter. Havtornen vidareförädlas till nektar, juice, marmelad och olja.

– Tidigare köpte jag in stora mängder honung, säger Galina. Men det var svårt att få tag honung som var ekologisk. Nu kan vi producera den själva.

Efter svärmen i skorstenen och efter att ha visat ett visst intresse för att börja odla bin kontaktades Galina av ordföranden för Ragunda biodlarförening. Hon försågs raskt med kupor och utrustning för att börja inhysa de pollinerande insekterna på sin gård.

– Jag har fått jättemycket hjälp av biodlarföreningen, säger Galina. Jag gick även en kurs förra året, där vi fick lära oss mera.

Biprodukterna från bina har även använts till att utveckla fler produkter som salvor där havtorn blandas med det kitt som bina producerar. Kitttet, som heter propolis, anses ha hälsofrämjande och antiseptiska effekter.

– Bina hjälper mig med alla mina odlingar, säger Galina. Vi är som en stor familj med hundratusentals medlemmar av vilka en del sticks ibland.

Intresset för biodling i Jämtland är just nu stort. När biodlarföreningarna i maj visade upp sig på Jamtlis vårmarknad anmälde sexton personer sitt intresse att börja med biodling.

– Många yngre har börjat med biodling på senare år, säger Eva Johansson som är ordförande i Storsjöbygdens biodlarförening. Och det är extra roligt att de många gånger skaffar bin för att de vet att de är viktiga och för naturen, säger Eva Johansson.