Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hundratals lockades till invigning av vindkraftpark

Efter flera år av planerande och byggande var det dags.
Vindkraftparkerna Björkhöjden och Ögonfägnaden invigdes med en riktigt folkfest. – Jag är väldigt glad över det vi gjort, säger Urban Blom, vd på Statkraft SCA Vind.

Under onsdagen tog sig drygt 700 personer till verk 28 i Björkhöjden, några mil utanför Ramsele, för att delta i invigningen av vindkraftparkerna Björkhöjden och Ögonfägnaden som sträcker sig över gränsen mellan Västernorrland och Jämtland.

Temat för invigningen var "Folkets vindpark" och gick att jämföra med en gammaldags folkets park. Det fanns allt från sång och dans till bollkastning och mat. Och de 123 vindkraftverken såklart.

– Det är lite blandade känslor nu när det är klart. Men jag är stolt över det vi producerat, säger Statkraft SCA Vinds vd Urban Blom.

Han berättar att i det stora hela har bygget gått bra och i framtiden handlar det om att få en så stabil drift som möjligt.

– Vi ska försöka producera så mycket vi kan.

Gerd och Jörgen Hägesten från Ramsele var på plats för att ta del av invigningen.

– Det här blir andra invigningen vi är med på. Vi var med på invigningen av den andra vindkraftparken också, säger Jörgen Hägesten.

– Det är bra att det händer något i byggden, säger Gerd Hägesten.

Jörgen berättar att han gillar vindkraftverken framförallt för att de är miljövänliga.

– Vi har aldrig haft något emot ljudet. Men många gillar inte vindraftverken, säger han.

Trots feststämningen med sång och musik av Black Jack, god mat och möjlighet att gå in i ett vindkraftverk var det inte bara glada miner under invigningen.

Invånare från samebyn Jijnjevaerie stod tysta i bakgrunden under invigningen.

– Vi är här för att ta avsked från våra marker som gått förlorade. Det här är ingen invigning för oss, det här är ett avslut, säger Lars Jon Persson.

Han berättar att marken nyttjats i flera generationer som betesmark för renar, men nu är de slut med det.

– Jag kan bara tala ur hjärtat och det känns som det är en begravning, säger han.