Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hundratals fastighetsägare måste åtgärda avlopp

Ett par tusen fastighetsägare i Bergs kommun riskerar att få betala stora summor för att åtgärda sina olagliga avlopp. Kommunens kontroller visar att mer än varannan enskild avloppsanläggning har stora brister.

Miljöinspektörerna i Berg har de senaste åren kontrollerat ungefär 700 av de cirka 4 000 enskilda avlopp som finns i kommunen. Bara vart femte avlopp har fått godkänt i kontrollerna och mer än hälften av de besökta anläggningarna har haft stora brister.

– De två vanligaste felen är att infiltrationen är gammal och fungerar dåligt eller att brunnen är för liten eller saknar mellanväggar, säger Simon Bengtsson som arbetar som miljöinspektör i Bergs kommun.

Bakgrunden till att kommunen de senaste åren har prioriterat kontrollerna av enskilda brunnar är de skrivningar som finns i EU:s vattendirektiv. Kraven att varje medlemsland ska arbeta för en god vattenkvalitet har funnits länge. Men både EU och Sverige har på senare år haft ett större fokus på arbetet med bra vattenkvalitet och de enskilda avloppen är en viktig pusselbit.

Läs även: Unikt vattenprojekt i länet

– Vi ska bland annat kontrollera de enskilda avloppen så att de håller en god nivå och inte förorenar våra vattendrag, säger Simon Bengtsson och tillägger att det både handlar om att minska riskerna för övergödning och att förhindra utsläpp av miljöfarliga ämnen.

Läs även: Kommunen ligger efter med kontroller

Om ett enskilt avlopp har brister får fastighetsägaren ungefär ett år på sig att åtgärda felen. En fjärdedel av de kontrollerade avloppen i Bergs kommun har haft mindre brister som kostar relativt lite att åtgärda. Det kan handla om ett trasigt T-rör mellan brunn och infiltration, otäta mellanväggar i brunnen eller ett alltför tungt brunnslock.

Men för de flesta fastighetsägare handlar det om betydligt större åtgärder. I flera fall måste både brunn och infiltration bytas ut och då kan det bli riktigt dyrt.

– Kostnaden beror bland annat på var du köper slambrunnen och hur långt den ska fraktas men också på hur långt du har till närmaste täkt där du ska hämta grus och sand. Det kan handla om belopp mellan 30 000 och 100 000 kronor, uppskattar Simon Bengtsson.

Han säger att han och hans kollegor har stor förståelse för att det kan bli en tuff ekonomisk utmaning för vissa människor.

– Det kan bli väldigt stora pengar för en enskild fastighetsägare, det måste vi ha respekt för, men många har varit förstående. De tycker att det är bra att vi värnar om vattnet i våra sjöar och vattendrag, säger Simon Bengtsson.

Under inventeringarna har Bergs kommun fått ta emot en del kritik från fastighetsägare som har upprörts över de kostnader som kommunens inspektion och beslut innebär.

För även den som har ett väl fungerande avlopp måste betala 1 880 kronor för själva kontrollen. Och den som blir uppmanad att åtgärda lite större brister måste betala ytterligare 5 640 kronor för att få tillstånd att göra om eller anlägga ett nytt avlopp. Tillståndet är en slags säkerhetsåtgärd för att kontrollera att fastighetsägaren verkligen planerar för och bygger en anläggning med hög kvalitet som kan hålla i många år.

Läs även: Oskäligt dyrt med kontroller

Simon Bengtsson kan förstå att vissa fastighetsägare tycker att inspektionerna innebär onödiga kostnader men han tillägger att ett enskilt avlopp, trots kostnaderna, i de allra flesta fall är billigare i längden än att vara ansluten till ett kommunalt avloppsnät.

Eftersom det i Bergs kommun finns flera tusen enskilda avlopp som ska kontrolleras kommer arbetet att ta många år. Inspektörerna har därför valt att prioritera områden där människor tar sitt dricksvatten från sjöar eller vattendrag. En stor andel av de hittills utförda kontrollerna har därför gjorts på fastigheter som legat nära Storsjön eller Näkten.