Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hundraåring firades vid förstamajfirandet i Backe

Kommunens socialdemokrater valde Backe för årets förstamajtåg, eftersom Fjällsjö-Bodums socialdemokratiska förening firade hundra år.

Allan Olsson som varit medlem i föreningen i drygt 62 år var en av dem som organiserat dagens tåg som startade vid lunchtid i strålande solsken.

Han visste hur han ville ha tåget och styrde om lite i leden innan han satte sig på passagerarplats i bilen som åkte allra först och som visade vägen genom Backe samhälle. Ur högtalarna ljöd Internationalen och även några låtar av Stefan Sundström spelades.

Pensionären Hans Isaksson från Tullingsås bar ett plakat med texten "Bättre pension för varje person".

– Jag betalar 400 kronor mer i skatt per månad än en som arbetar. Det är fullständigt felaktigt, säger Hans Isaksson som arbetat som lärare i hela sitt liv. Och medlem i socialdemokraterna har han varit i nästan 70 år, så för honom är första majdemonstrationen en särskilt viktig dag.

– Det är den viktigaste helgdagen i Sverige.

Efter den kilometerlånga demonstrationen återvände deltagarna till Sporthallen där det bjöds på musikunderhållning och en hel del tal.

Först ut var Allan Olsson som berättade lite om Fjällsjö-Bodums historia, om Ådalen, och hur arbetarrörelsen påverkats av morden på Olof Palme och Anna Lindh.

Malin Axelsson från SSU höll ett tal om arbetslöshet och pratade om att ett samhälle i förändring kräver en politik i rörelse.

– Kamrater, idag börjar slaget om framtiden.

Dagens huvudtalare Margareta Winberg talade bland annat om att det är pensionärerna, de sjuka och arbetslösa som får betala för skattesänkningarna. Hon valde också att tala om alla de fattiga barn som i Sverige, runt 13 procent, som diskrimineras på grund av att de har fattiga föräldrar. Föräldrar som vill, men inte kan ge sina barn det de behöver.