Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundra år värda att fira

/
  • Asha Ali uppträder på Bangs fest.Foto: scanpix
  • Ett udda inslag på Internationella kvinnodagen är armbrytningstävlingen World Challenge, som numera traditionsenligt arrangeras i Göteborg. I år på Världskulturmuseet. Heidi Andersson är initiativtagare, här möter hon Egle Valtkute. Foto: Erik Abel/Scanpix

I år är det hundra år sedan Internationella kvinnodagen instiftades – en viktig dag i politiken, men också en dag som kulturlivet uppmärksammar.

Annons

 De stora evenemangen saknas dock.

Politikerna – åtminstone Nyamko Sabuni (FP), Anders Borg (M), Maria Wetterstrand (MP) och Mona Sahlin (S) – samlas på Historiska museet, i en debatt ordnad av Sveriges kommuner och landsting. Kulturinstitutionerna avstår från att slå på stora trumman, men bjuder på mindre arrangemang runtom i landet.

Ett problem är att åttonde mars i år infaller på en måndag, en dag då de flesta museer och kulturhus håller stängt. I Stockholm är exempelvis såväl Kulturhuset som Stadsteatern stängda, två naturliga mötesplatser.

Den feministiska tidskriften Bang bestämde sig för att strunta i att Kvinnodagen äger rum på en måndag och satsar traditionsenligt på fest, i år med extra krut för att fira hundraårsjubileet.

– Det är klart att det är lite synd att det är en måndag, men för oss är festen tradition. En av höjdpunkterna är Asha Ali som uppträder, dansgolvet brukar vara en annan, säger Sonja Schwarzenberger, chefredaktör för Bang.

Att Internationella kvinnodagen skulle ha spelat ut sin roll håller hon absolut inte med om, och hon tycker att kulturvärlden, som har i uppgift att värna demokratiska rättigheter och ligga i bräschen i genusfrågor, har många anledningar att uppmärksamma dagen.

– Det är en bra dag att samlas kring. Ibland kan man känna sig ensam, det är fint att få en känsla av gemenskap och framåtrörelse, säger Sonja Schwarzenberger.

Det var den tyska socialdemokraten Clara Zetkin som tog initiativet till att en särskild kvinnodag skulle uppmärksammas världen över. 1910 var den viktigaste frågan kvinnors rösträtt och vid en internationell socialistisk konferens i Köpenhamn klubbades förslaget igenom för att uppmärksamma just rösträttsfrågan. 1912 följde Sverige efter.

Efter första världskriget hamna- de kvinnodagen i skymundan och först på 1970-talet återupptogs firandet i Sverige, när kvinno-rörelsen Grupp 8 demonstrerade i Stockholm.

1977 ställde sig FN bakom ett allmänt firande av en internationell kvinnodag, och fler politiskt neutrala organisationer anslöt.

Tre år senare utsåg FN åttonde mars till Internationella kvinnodagen.

Mer läsning

Annons