Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundlivet är inte värst på gatan

/
 • Det är skönt i gröngräset. Denna hund är dock inte hemlös.                    Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Det kan verka märkligt, men det finns inga skäl att tycka synd om gathundar.

Annons

Hundar som lever sina liv under öppen himmel med sina hemlösa ägare har ofta ett långt bättre hundliv än vanliga familjehundar.

Det beskedet kommer från en liten kår frivilliga veterinärer, som de tre senaste åren har haft tillsyn och behandlat huvudstaden Köpenhamns hemlösa hundar.

Det skriver den danska tidningen Kristeligt Dagblad.

– Det var lite av en överraskning, men vi upptäckte att de här djuren stortrivdes. De blir behandlade med enorm kärleksfullhet och omsorg från deras ägare. Och de får i motsats till många hundar, som lever helt vanliga hundliv, fler naturliga behov tillfredsställda, säger frivilligveterinären Mette Aamand Sörensen.

Gathundarna är liksom alla hundar sociala djur. De lämnas till exempel aldrig ensamma i en lägenhet som andra jyckar utan är tillsammans med sina ägare 24 timmar om dygnet. De har mer kontakt med andra hundar och får därmed socialisera på hundars vis.

De får också mer motion eftersom deras uteliv inte är begränsat till korta luftningsturer, lyder slutsatsen från de frivilliga veterinärerna, som gjort sina konsultationer på gatan i samarbete med ett projekt för hemlösa.

(TT-RITZAU)

Mer läsning

Annons