Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hundar lämnades ensamma en vecka

Den 57-åriga kvinnan i Strömsunds kommun som tidigare dömts för djurplågeri är på nytt aktuell i en rättegång.

Annons

Hon misstänks för olaga frihetsberövande och ännu ett fall av djurplågeri; alternativt brott mot djurskyddslagen.

Frihetsberövandet hänger ihop med att en taxichaufför inte fick betalt sedan kvinnan blivit hemskjutsad. Instängd bakom grinden vågade inte chauffören kliva ur bilen på grund av hundar som av och till gick utanför bostaden. En hund uppfattades som klart aggressiv.

"Chauffören har varit berövad friheten i vart fall cirka 40 minuter", enligt åklagare Lillemor Ersbergs åtal.

"Hela situationen var som i en skräckfilm", hävdar chauffören i förhören och som ringde polisen för att få hjälp att komma ut.

Kvinnan misstänks även för bedrägligt beteende i samband med den obetalda taxiresan och till veckan är det rättegång.

Åklagaren anser vidare att den 57-åriga kvinnan utsatt två hundar för onödigt lidande utan godtagbara skäl.

Det inträffade under tiden hon reste utomlands och hundarna vistades i huset. I förhör hävdar kvinnan att hon satte fram extra mat och en person skulle se till hundarna under tiden hon var borta. Men den personen hävdar att han inte vågade mata hundarna och någon överenskommelse om daglig tillsyn ska inte ha träffats.

När polisen inspekterade bostaden tillsammans med veterinär hade hundarna uträttat sina behov inne i huset. De hade varken synlig mat eller vatten och hade varit där en vecka.

"Hundarna upplever vi som mycket hungriga", enligt polisens PM.

Det framgår också att en hund var så pass aggressiv att man inte kunde omhänderta den på ett säkert sätt, trots att hunden fått lugnande medel.

"Jag är mycket kritisk till kvinnans hundhållning. Den här stackars hunden har varit instängd i huset en veckas tid utan tillsyn. Varje hund som behandlas på detta sätt kommer att visa ett apatiskt beteende".

Det skriver Jörgen Modin, länshundbefäl hos polisen, i en promemoria som ingår i åtalet.

Kvinnan är belagd med livstids djurförbud i sitt hemland. I Sverige får hon äga djur, men inte bedriva yrkesmässig djurverksamhet.