Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hugo känner den gröna eldens hemlighet

Glasskulpturen "Grön eld" är ett välbekant landmärke i Umeå. Östersundaren Hugo Lindam vet att skulpturen bär på en okänd hemlighet.

Annons

När dåvarande HSB-chefen Wallander i Umeå såg konstnären Vicke Lindstrands glasskulptur Prisma i Norrköping bestämde han sig för att Lindstrand skulle få smycka järnvägstorget i Umeå med en liknande skulptur. HSBs konstfond beställde och betalade skulpturen som fick heta "Grön eld." Den invigdes den 11 september 1970 och var vid den tiden världens största glasskulptur. I dag är Grön eld en del av Umeås identitet, som kan ses av alla som passerar järnvägstorget.

En av de tre som fick förtroendet att vara med och uppföra konstverket "Grön eld" var jämten Hugo Lindam. Hugo som vid denna tid studerade till tandläkare i Umeå hade sökt sommarjobb, och att han fick uppdraget tror han berodde på att han hade jobbat som konstruktör i åtta år innan han började tandläkarutbildningen.

Hugo minns att det var ett roligt jobb, men också ett mycket noggrant arbete. Under konstnären Lindstrands ledning sågades 3 000 glasskivor ut, 9 millimeter tjocka, från Emmaboda glasbruk. Dessa skulle sedan Hugo och hans två arbetskamrater lägga ihop efter en mall och limma med ett tvåkomponentlim.

– Här gällde det att vara noggrann, för den nio meter höga skulpturen skulle klara olika vädertyper. Den har klarat sig bra i mer än 40 år, så vi måste ha gjort ett bra arbete, säger Hugo Lindam.

Till sist berättar Hugo en hemlighet:

– När vi var klara med jobbet och innan ställningarna revs så satte en av killarna i arbetslaget fast en lapp med ett hemligt meddelande på den högsta pelaren cirka två decimeter från toppen. Det skulle vara spännande att veta om den sitter kvar.