Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

HUAB satsar på en ångpanna för 400 miljoner

HUAB vill investera i en ångpanna som ska förse HMAB:s torvfabrik med ånga i stället för el. Detta kommer kosta runt 400 miljoner och förhoppningen är att den ska byggas i slutet av 2011.

Under 2011 vill Härjedalens Utvecklings AB, HUAB bygga en ångpanna bredvid torvfabriken, en investering som kommer att kosta runt 400 miljoner.

– Fabriken gör av med väldigt mycket el, lika mycket som hela Svegs samhälle och nu vill vi ersätta elen med ånga, säger Robert Taflin, vd för HUAB.

HUAB är moderbolag till HMAB som tillverkar pellets och briketter baserade på torv och trä. Ångpannan var på tal redan 2004 men då fanns inte pengarna. I våras köptes HUAB upp till 50 procent av det finska bolaget Katternö Group och detta är en stor orsak till att man nu kan satsa.

– En sådan här stor investering skulle vi inte klara själva, säger Robert Taflin.

Under torsdagen bjöd HUAB in till samråd och ett tiotal intresserade kom från kommunen, länsstyrelsen och allmänheten.

Anläggningen för ångkonvertering kommer att byggas i tre delar, med en ångpanna som ska drivas på torv och träbränslen, en hög/lågvärmetork för att torka torv och trä och en elturbin för att vara på överskottsånga.

Härjedalens kommun är intresserad av att ha samförbränning och att 10 procent av bränslet ska bestå av sopor, men detta är bara ett förslag i nuläget.

– Det skulle ta ner effekten på pannan och innebära en dyrare investering för oss, säger Robert Taflin.

Nu befinner man sig i början av samrådsprocessen och en miljökonsekvensbeskrivning ska upprättas. Man ska gå igenom vad anläggningen kan ge för konsekvenser såsom utsläpp och lukt. Det kommer att krävas 50 procent fler transporter med skogsbränsle för att försörja pannan, cirka 15 lastbilar om dagen. Fram till den 30 september kan allmänheten lämna in skriftliga synpunkter.

Ångpannan kommer att ge arbetstillfällen, men hur många är svårt att säga enligt Robert Taflin.

– Det är mycket som ska byggas, det ska skördas mer torv, och transporteras in skogsbränslen, säger han.