Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

HTC Desire Z i test

Man glömmer snabbt att HTC Desire är stor och tung när man väl får den i sin hand och börjar använda tangentbordet.

Man glömmer snabbt att HTC Desire är stor och tung när man väl får den i sin hand och börjar använda tangentbordet.

Jag får erkänna att jag var litet skeptisk till den här telefonen innan jag fick den i min hand. Visst, jag gillar riktiga qwerty-tangentbord, men då måste de ha knappar för åäö, och det har HTC inte brytt sig om tidigare. Och vikten, 180 gram är i bitigaste laget för en mobil? Och varför hade mobilen fått en långsammare processor än desire och Desire HD? När jag väl har telefonen i min hand övergår skepsisen rätt omgående till inledande förälskelse. Ja den är stor och tung, men man tänker inte så mycket på det. Och inte hade jag behövt misstro HTC, här finns ju visst separata knappar för åäö.

När man skjuter fram tangentbordet glider inte skärmen upp som brukligt är, i stället sitter den på dubbla gångjärn och tar liksom ett litet grodhopp upp i utfällt läge. Förmodligen har man gjort så för att kunna göra telefonen litet tunnare. Jag gillar känslan i klonket som blir när man fäller upp telefonen, men det är svårt att hålla telefonen i ett stadigt grepp samtidigt som man skjuter upp skärmen, så risken är att man tappar telefonen innan man vant sig.

Det annorlunda valet av skjutmekanism gör också att telefonen glappar litet i hopfällt läge. Trycker man på framsidan sviktar den litet mot baksidan. Jag stör mig inte på det, och tycker att Desire Z känns välbyggd. Jag gillar särskilt batteriluckan i aluminium som öppnas med en knapp.

En stor telefon ger förstås också ett stort tangentbord, bokstavsknapparna får utrymme att breda ut sig utan att trängas. De är rätt mjuka att trycka på, vilket jag tycker är riktigt skönt, men somliga föredrar litet mer fasta tangenter som på Sony Ericsson X10 Mini Pro. Knapparna är litet upphöjda och rundade, vilket gör att det är lätt att känna var en knapp slutar och nästa börjar. Knapparna har också bakgrundsbelysning som gör det lätt att använda dem även i mörker.

Jag tycker att det här är ett riktigt bra tangentbord, och det är skönt och går snabbt att knappa på med tummarna på det. Den enda invändningen är kanten under den nedersta knappraden, som sitter litet grann i vägen när man ska trycka. Jag tycker dock att man vänjer sig vid den så att den inte blir ett problem.

Systemet i telefonen är version 2.2 av Android, med HTCs eget Sense ovanpå, i en version som är ny för Desire HD och Desire Z. Sense är ju ett rätt stort ingrepp på standardgränssnittet i Android, och för den som till exempel är van vid Iphones enkelhet kan det till en början uppfattas som krångligt och komplicerat. Om man väl får in HTCs tänk är det däremot riktigt trevligt och snyggt.

För den som inte är bekant med Sense sedan tidigare kan jag nämna som exempel en trevlig funktion, när man öppnar telefonfunktionen kan man antingen börja slå in nummer eller bokstäver och telefonen plockar fram matchande alternativ ur telefonboken, både på bokstäver och siffror. Det hela är mycket väl genomfört och gör att det är riktigt smidigt att ringa någon i telefonboken.

En funktion jag skulle önskat att HTC förbättrat litet mer jämfört med standard-android är kalendern. Med en så här stor skärm borde man faktiskt kunna se vad ett möte är utan att klicka på det, åtminstone i veckovyn.

Desire Z innehåller som sagt en ny version av HTC Sense, men de flesta av nyheterna känns rätt umbärliga. Där finns onlinetjänsten htcsense.com där man bland annat kan spärra sin telefon eller få den att ringa på högsta volym, även om den var inställd på ljudlöst, om man inte kan hitta den. Man kan dela listor på favorit-appar med sina vänner, man kan redigera kontakter och spara sms.

HTC Hub är en glorifierad funktion för att ladda ner teman och ringsignaler. Mest användbar är nog den gemensamma inkorgen för e-post, så att man kan se alla inkomna mail från flera konton i en och samma inbox. Men notifieringarna om nya meddelanden leder fortfarande till de separata inkorgarna.

En riktigt trevlig nyhet är snabbstarten. Telefonen går faktiskt igång från avstängt läge till på på ett par sekunder. Det gör att man drar sig mindre för att stänga av telefonen för att spara ström om natten.

Telefonens kamera får klart godkänt. Bilderna håller för både mobil- och datorskärm, och det är först när man tittar på dem i full storlek på datorskärmen som man ser att det blir rätt råddigt i detaljerna. Telefonen har också en separat kameraknapp på sidan, något man inte är bortskämd med på HTC-telefoner. Videofilma kan man göra i upp till 1280 x 720, och man kan fokusera video genom att klicka på skärmen, precis som på iphone 4.

Men hur var det nu med processorn? Känns telefonen långsammare på grund av att den har en 800 MHz-processor i stället för 1GHz som i Desire och Desire HD? Ja tyvärr märker man litet av det. Framför allt när man surfar och ska scrolla tycker jag att det går ryckigare och laggar litet mer än man är van vid från till exempel HTC Desire. Men för de flesta funktioner, inklusive systemkrävande sådana som videouppspelning i hög upplösning, märker man ingen fördröjning.

En fördel med utdragbart qwerty-tangentbord som man kanske inte tänker på om man inte provat är att skärmen inte täcks av tangentbordet när man matar in text i liggande läge. Det gör det betydligt lättare att se vad man håller på med. Om du inte bryr dig om sånt finns det ingen anledning att titta på HTC Desire Z framför Desire eller Desire HD. Men om du tycker att inget går upp mot riktiga knappar är det inte heller mycket som går upp mot HTC Desire Z just nu.

Å andra sidan

Linus Brohult: Tangentbordet på Desire Z kan vara lite trixigt att lära sig att fälla upp snabbt. Och det finns en lite lurig ram runt knappsatsen som kan vara i vägen när man ska knappa på nedersta raden.

Frågor & svar

Men hur är telefonen att ringa med?
Bra ljud i mikrofonen, högtalaren är däremot litet skrällig. Framför allt i högtalarläge.

Kan man synka telefonen mot datorn?
Ja, programmet HTC Sync som kan laddas ned kan användas för att bland annat ladda bilder och musik till och från telefonen, eller synkronisera kontakter och kalender mot Outlook.

Finns det equalizer i musikspelaren?
Nej, men man kan ju alltid ladda ner alternativa musikspelare från Android Market.

Alternativ

Samsung Galaxy 551 och Sony Ericsson X10 Mini Pro är två billigare tangentbordsalternativ med Android.

Testbild

Kameran hör inte till toppskiktet, men trots färre pixlar är den minst lika bra som kameran i HTC Desire HD.


/Elias Nordling

mobil.se