Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

HSV Östersund

Handikappsamverkan Östersund (HSV) gjorde med medlemmarna i sina medlemsföreningar en uppskattad bussresa till Ytterhogdal, där vi besökte Rosa Taikon.

Annons

HSV Östersund är Östersunds kommuns paraplyorganisation för handikappföreningar inom kommunen. Den samlar alla handikappföreningar i kommunen och alla medlemmarna har rätt (kanske till och med skyldighet?) att delta i HSVs aktiviteter och bevaka vad som kan påverka handikappades situation. Högst upp på rangskalan kommer HSO (Handikappföreningarnas Samarbetsorgan), som finns i Stockholm och är en organisation som består av en rad handikappförbund i hela Sverige. Uppdraget är att vara handikapprörelsens enade röst mot regering, riksdag och centrala myndigheter. 

En av styrelsemedlemmarna i HSV Östersund känner Rosa Taikon sen långt tillbaka och det var tack vare henne vi kom till Ytterhogdal och Rosa. 

Rosa släppte in oss till sin bostad och sin ateljé/verkstad och där blev det trångt! Ateljén var uppbyggd delvis som ett museum/monument över hennes liv och gärning. 

Och Rosa berättade om sitt liv. Hon har en fascinerande livshistoria som finns väl dokumenterad, bl.a. på SVT.  (Sök gärna på SVT Play och Rosa Taikon.) Hon har också talets gåva. Hon uttrycker klart och tydligt vad hon vill och vad hon tycker. Och hon är verkligen inte rädd för att tala om vad

hon tycker! Hon berättade också om sin syster, Katarina, som skrev de underbara barnböckerna om Katitzi. Dessa böcker finns inte att få tag i via något förlag och knappt ens på ett antikvariat längre. Däremot har Rosa exemplar att sälja. 

Rosa visade oss sina silversmycken, som är andlöst vackra. Och andlöst dyra! Men med tanke på att varje smycke är unikt och helt och hållet handarbetat är det egentligen inte dyrt. 

Rosa fick medaljen Illus quorum meruere labores i maj 2010. Medaljen, som är känd som Illis quorum

(texten är latin och betyder ’åt dem, vilkas mödor gjort dem (därav) förtjänta’), är en svensk belöningsmedalj, instiftad 1785, som regeringen kan utdela för framstående kulturellt, socialt eller konstnärligt arbete. Namnet (inskriptionen) är ett citat från den romerske skalden Propertius. Och Rosa har verkligen gjort sig förtjänt av medaljen för allt konstnärligt arbete och allt socialt arbete hon har gjort – tidigare arbetade hon tillsammans med sin syster Katarina, när hon var i livet. 

Rosa bor underbart vackert i en liten, liten trolsk by med skog och vatten. Där blir man säkert inspirerad till konst i alla dess former. 

Förutom besöket hos Rosa hann vi med att äta lunch på Knoppergården i Ytterhogdal, där man bevarat mycket av det gamla, väldigt fascinerande. 

Hoppas att nästa års utflykt kommer bli ännu mer välbesökt och att medlemmarna i Östersunds handikappföreningar observerar när HSV annonserar. Annonserna finns alltid under ”Rullstolen”.