Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hovs skola snart tömd på barn

Samtliga föräldrar vid Hovs skola i Alsen kan komma att flytta sina barn till Västbygdens skola.

Annons

Den planerade nedläggningen av två skolor i Krokoms kommun har varit en het fråga under det senaste året. Beslutet knuffades fram från fullmäktigesammanträde till fullmäktigesammanträde.

I juni fattade kommunfullmäktige beslut om att inte lägga ned Västbygdens och Ytteråns skola. Men då beslutet inte var finansierat var det tvunget att behandlas igen. Vid kommunfullmäktige 13 augusti togs återigen beslut om att skolorna skulle vara kvar och den här gången fattades också beslut om finansieringen. Det blev skolstart och ingen skola i Krokoms kommun hade lagts ned.

I dag finns tretton barn i Hovs skola, 26 barn i Västbygdens skola. I Hov är det bara en ensam elev per klass i ettan, tvåan och sexan.

Enligt föräldrarna undervisar en ensam lärare samtliga årskurser på Hovs skola under halva skolveckan. Konsekvensen menar föräldrarna är att barnen vid Hovs skola fått avsevärt försämrade förutsättningar både vad gäller undervisning och den sociala situationen.

Skolsituationen har fått föräldraföreningen vid Hovs skola att reagera. Samtliga föräldrar är beredda att flytta sina barn till Västbygdens skola. Vilket skulle innebära att Hovs skola som politikerna aldrig hade några planer på att lägga ned, töms på elever. Föräldrarnas motiv till att byta skola är att förbättra de sociala och pedagogiska förutsättningarna för barnen.

I ett brev till barn- och utbildningsnämnden skriver föräldraföreningen att innan de tar ställning till att byta skola för barnen behöver de få veta om barnen får skolskjuts till och från Västbygdens skola. Var barnen ska gå på fritids. Hur verksamheten ska organiseras.

Om Hovs skola töms på barn blir ju Västbygden den gemensamma skolan för Alsenbygden och då undrar föräldrarna hur lång det tar innan de faciliteter i form av skolkök, idrottssal och träslöjdslokal som i dag finns på Hovs skola är uppbyggda vid Västbygdens skola.

Föräldrarna vill också veta vilka kostnader som uppstår på kort och lång sikt i fall det blir Västbygdens skola som ska nyttjas av barnen i Alsenbygden.

Den 16 november hålls nästa möte i barn- och utbildningsnämnden.