Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hovrätten häktade man misstänkt för mordbrand

Den man som misstänks ligga bakom de två anlagda bränderna i Backe för en vecka sedan sitter nu häktad. Tingsrätten i Östersund frigav honom dock, så åklagaren var tvungen att gå till hovrätten i Sundsvall – som häktade honom direkt.

Annons

Natten mot söndag förra helgen brann två byggnader i Backe, beläget i de nordöstra delarna av Strömsunds kommun, ned.

Den ena byggnaden har fungerat som verkstadslokal och den andra byggnaden har tidigare varit bostadshus, men har den senaste tiden använts som förrådslokal.

Ganska snart hade polis och åklagare en man misstänkt för bränderna, som rubriceras som mordbrand. En man i 35-årsåldern anhölls under förra söndagen, som skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden .

Förra onsdagen var det häktningsförhandlingar i Östersunds tingsrätt. Då ville åklagaren få mannen häktad. Men tingsrätten i Östersund sa nej och släppte mannen på fri fot.

Åklagaren har då möjlighet att överklaga tingsrättens beslut, vilket gjordes hos hovrätten för Nedre Norrland i Sundsvall.

De tog upp frågan om häktning i fredagseftermiddag, och beslutet var tydligt. Den misstänkte mannen skulle häktas direkt – i sin utevaro.

– Det beslutet har vi verkställt, han sitter häktad sedan i fredagskväll, säger Stefan Fredriksson, vakthavande befäl vid Jämtlandspolisen.

• Är det vanligt att åklagaren behöver gå till hovrätten för att få någon häktad?

– Vad jag vet så är det inte så vanligt att tingsrätten först släpper ut en misstänkt, som sedan hovrätten häktar, säger Stefan Fredriksson.