Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hovrätten ger rattfyllerist fängelse

Grovt rattfylleri ska ge ett frihetsberövande straff, anser hovrätten. Därför ändras tingsrättens dom och rattfylleristen får två månaders fängelse.

Tingsrätten dömde mannen till villkorlig dom och samhällstjänst, det tyckte åklagaren var ett för lindrigt straff och överklagade till Hovrätten. Mannen dömdes i Östersunds tingsrätt för att ha kört bil gator och vägar i Torvalla samtidigt som han hade 2,07 promille alkohol i blodet. Han dömdes för grovt rattfylleri och straffet blev villkorlig dom och samhällstjänst.

Åklagaren menade att mannen borde ha fått ett fängelsestraff, ett frihetsberövande straff, och överklagade till hovrätten. Mannen som dömts motsatte sig någon ändring av straffet.

När hovrätten prövade brottet gjorde de en annan bedömning än tingsrätten. I dag kom hovrättsdomen som ger mannen två månaders fängelse.

Hovrätten anser att mannen haft en hög alkoholkoncentration, att han kört en ganska lång sträcka och att trafikfaran inte varit ringa. Hovrätten hänvisar till att Högsta domstolen konstaterat att det är mycket som talar för att den som kör bil och har alkoholhalt högre än en 1,5 promille utgör ett sådant faromoment i trafiken att en icke frihetsberövande påföljd än om den kombineras med samhällstjänst inte utgör ett tillräckligt ingripande. Undantag kan enligt Högsta domstolen ske om förhållandena varit sådana att körningen i stort sett inte utgjort någon trafikfara. Därför dömer hovrätten mannen till två månaders fängelse. Att mannen numera medicinerar mot sina alkoholproblem anser hovrätten inte är tillräckligt för att han ska slippa fängelse.