Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hovrätten friar våldtäktsdömd

26-åringen dömdes för våldtäkt genomförd i sömnen. Nu frias han från anklagelserna av hovrätten.

Den 26-årige mannen dömdes tidigare i år för våldtäkt till två års fängelse och drygt 100 000 kronor i böter. Nu frias han av hovrätten för nedre Norrland.

Kvinnan och mannen träffades över internet. I början av april i år bestämde de sig för att mötas hemma hos henne.

De såg en film och mannen och föreslog att han skulle sova över. De somnade i samma säng men under separata täcken. Under kvällen hade inga sexuella anspelningar förekommit.

Kvinnan har berättat att hon vaknade med trosorna vid knäna. Hon gick ut på balkongen och slog larm. Mannen kom då ut och frågade om hon inte skulle komma och lägga sig igen.

Mannen kom i tingsrätten med förklaringen att han måste ha sovit när det hände och inte hade något minne av händelsen. En professor i psykiatri kopplades in i målet och bekräftade att det teoretiskt skulle vara möjligt att genomföra ett samlag i sömnen.

Däremot skulle det inte vara möjligt att föra ett resonemang och till exempel prata om att kvinnan skulle komma in från balkongen igen.

På de grunderna, tillsammans med teknisk bevisning, dömdes mannen av tingsrätten.

I hovrätten kallades ytterligare en sömnexpert in som konstaterade att sömncykler kan varvas ned kortare vakna perioder som personen inte kommer ihåg. Detta skulle enligt hovrätten kunna förklara varför mannen inte kom ihåg att han följt efter kvinnan ut på balkongen.

Därför frias nu mannen från anklagelser.