Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hövdingen fick åka på bönpallen

Tusentals hade slutit upp för att vara med och fira den svenska nationaldagen på Jamtli i Östersund. Men få hade nog anat att hövdingen själv skulle klä sig i MC-mundering och hoppa upp på bönpallen.

Det sköna junivädret valde att visa upp sin allra bästa sida. Inte för kallt. Men heller inte för varmt. Den svaga vinden svalkade sådär lagom mycket och det märktes att besökarna njöt. Många hade tagit plats på bänkarna vid utomhusscenen men andra valde att sträcka ut sig i gräset och bara njuta. Jonas Beyene och Temesgen Mebrahtom från Grytan hade köpt varsin glass och satt sig ner i skuggan under några träd.

Jonas Beyene säger att firandet i Sverige verkar vara ungefär som i hemlandet Eritrea.

– Det är lite samma tror jag. Men i Eritrea är nationaldagen jätteviktig. Efter så många år med krig och oro blir det viktigt att fira självständigheten.

Maria Sunding från Östersund sitter även hon i gräset och njuter. Hon berättar att familjen vanligtvis brukar besöka Jamtli just den här dagen varje år. Att fira nationaldagen ser hon lite som ett sätt att ta ställning. Att vi i Sverige har så många rättigheter som inte finns i andra länder och att vi bör värna om dem.

– Det är ett bra land och det kan vara viktigt att komma ihåg i sådana här tider, konstaterar hon.

Maria Hemmingsson från Östersund och Birgitta Svanholm från Krokom är även de hängivna firare av den svenska nationaldagen.

– Det är mycket trevlig underhållning här och så får man träffa många bekanta. Det är en otroligt fin högtid som vi ska bevara, säger Maria Hemmingsson.

Birgitta Svanholm håller med och säger att vi ofta är lite onödigt gnälliga i Sverige.

– Vi ska vara måna om och uppskatta det land vi bor i. Det blir så lätt att man lyfter fram det negativa när det finns så mycket positivt med vårt land.

Till nationaldagsfirandet på Jamtli hör förstås också den traditionsenliga motorcykelarmada som tagit på sig uppdraget att åka länet runt för att leverera svenska flaggor till behövande. Landshövding Jöran Hägglund var den som delade ut flaggorna till knuttarna. Men landshövdingen gick i år ett steg längre.

När ceremonin var slut och motorcyklarna klara för avfärd slet han själv på sig en MC-jacka, hoppade upp på bönpallen och följde med till Orrviken för att personligen leverera en av flaggorna.