Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hoträttegången: Så döms 25-åringen

Skyddstillsyn, fotboja och skadestånd på 64 000 kronor.

Det blir straffet för den 25-åring som skickat hotbrev till bland annat två LT-journalister.

Den 25-årige man som under drygt ett års tid vid olika tillfällen skickat hotbrev med bland annat döda råttor eller möss till tio olika personer i Östersund och Umeå har fått sin dom.

Östersunds tingsrätt dömer mannen till skyddstillsyn och en månads fängelse (vilket avtjänas med fotboja) för följande brott: Olaga förföljelse, olaga hot, ofredande samt förgripelse mot tjänsteman.

Eftersom hoten har varit av en allvarlig karaktär och framkallat stark rädsla hos flera av brottsoffren så skulle 14 månaders fängelse vara en lämplig påföljd enligt tingsrätten. Skälet till att i stället välja skyddstillsyn är att förhindra 25-åringen att fortsätta sin brottslighet.

"Det kan antas att ett fängelsestraff, utmätt efter straffvärdet, kommer att få en stark negativ effekt på (25-åringens) anpassning till samhället", skriver tingsrätten.

25-åringen – som erkände samtliga gärningar under rättegången – ska under sin skyddstillsyn ska genomgå behandling för psykiska besvär och ett alkoholmissbruk.

Han ska också betala skadestånd på sammanlagt 64 000 kronor till brottsoffren.

Två av de som hotats är LT-journalister. Länstidningens chefredaktör Lennart Mattsson betonar att det varit frågan om allvarliga hot.

– Man ska komma ihåg att hot mot journalister är inte bara ett hot mot den enskilde individen utan även mot hela samhället. Nu verkar det som om (25-åringen) kommer att få vård och det är bra, säger Lennart Mattsson.

Under en period så utrustades en av LT-journalisterna med ett personligt larm av polisen.

– Det visar att polisen tog det här på allvar. Och det är bra, säger Mattsson.

25-åringen identifierades redan i augusti 2013 med hjälp av DNA. Men förhördes inte förrän han greps i januari 2014.

– Om det var tur eller skicklighet att han kunde gripas det vet man ju inte. Men eftersom att han var känd redan i somras så tycker jag nog att polisen kunde ha tagit honom lite tidigare, säger Mattsson.