Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hotings killar bjöd på bejublad musikshow

Har man inga tjejer i klassen får man spela dem själv, eller tänka om. Luciatåget i julas blev en Stjärngosseparad i stället. Och när de i veckan satte upp en bejublad musikshow fick några ta på sig peruker och måla läpparna röda.

För de 12 grabbarna har inte haft några tjejer i klassen – under hela grundskolan.

– Det skulle väl börja en tjej en gång, en som skulle flytta hit, men hon kom aldrig..., säger killarna.

Från början var de sju killar som började förskoleklassen i Hoting hösten 2000. När de började sjuan kom ytterligare tre killar från Tåsjöskolan. Och så flyttade det in en familj till Hoting, med två tvillingpojkar.

De har inte tänkt så mycket på det under åren. Det har ju varit deras vardag att ständigt bara vara grabbar i klassen. Men de medger att det har märkts ibland.

– Vi har ju vunnit alla idrottstävlingar vi har ställt upp i. Och vi vann den klassiska volleybollmatchen över lärarna som 9:orna spelar varje år.

– Och så har vi fajtats en hel del..., medger de utan omsvep.

12 killar i samma grupp och flera som vill ta ledarrollen under åren skapar ibland lite turbulens.

– Vi har inte haft några tjejer som har hållit ordning på oss, så det har blivit lite slagsmål under åren. Vi var väl lite stökiga och högljudda. Det fick man höra dagligen i 7:an, säger xx.

Men när de nu är på väg att lämna skolan har de växt ihop till en tajt och sammansvetsad grupp. Det märks inte minst på det arbete de lagt ned när de i veckan satte upp en musikhistorisk show på Hotings Folkets hus.

Idén till det fick de redan i julas då det var dags för 9:orna att sätta upp det traditionella Luciatåget. Men eftersom de bara är killar fick de tänka om lite. Mattias Persson röstades fram till årets Stjärngosse och de andra agerade stalledrängar. Och publiken föll direkt.

Musikläraren Viktoria Tjernlund, som hjälpte dem med Stjärngossetåget, såg deras potential och hjälpte till att skriva ihop en musikhistorisk show i två akter, från begynnelsen till nutid, som klassen under våren jobbat med att utforma.

I tisdags- och onsdagskväll fyllde de Folkets hus i Hoting med besked och rev förutom rungande applåder ned skratt efter skratt. Och biljettintäkterna gav förhoppningsvis ett tillskott till klassresan de planerar att göra i slutet av maj. Sen tar skolåren med bara killar troligtvis slut för de flesta. Till hösten väntar gymnasiestudier i Strömsund, Östersund, Wången, Ås, Vännäs och Härnösand för dem.