Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hoting kan få privat hälsocentral

Hotingsborna kan få en privat hälsocentral. Läkaren Hans Boberg, som i början av året sade upp sig från Hotings hälsocentral i protest mot landstingets neddragningar har planer på att öppna eget.

Hälsocentralen i Hoting har blivit en infekterad fråga efter den senaste tidens neddragningar och nedgradering till filial. Byborna har känt en stor oro över det som skett och så sent som för en vecka sedan hölls ett möte på Folkets hus i Hoting där man bjudit in landstingspolitiker som fick förklara sig kring de beslut som är fattade.

Sammanfattningsvis var Hotings- och Tåsjöborna inte nöjda med att få en hälsovårdsfilial i byn. Men nu har läkaren Hans Boberg planer på att öppna en privat hälsocentral.

– Den här trakten och byn med omnejd ska ha en hälsocentral och landstinget erbjuder inte det. Och det tycker jag är fel.

– Jag vill fortfarande vara doktorn i byn och ta sparken till jobbet och det har inte landstinget kunnat ordna.

Hans Boberg, som är uppväxt i byn, hade jobbat 16 år som läkare i Hoting när han insåg att arbetssituationen inte längre blev dräglig. Landstingets neddragning innebar mer att göra och omorganisationen till närvårdsområde ställer större krav på att jobba även i Strömsund.

Men fortfarande vill Hans Boberg alltså vara doktor i Hoting och nu undersöker han möjligheten att starta ett eget vårdbolag för en egen hälsocentral i byn där byborna ska kunna ha tillgång till en doktor hela veckan.

– Innan sommaren kommer jag förmodligen in med en ansökan att få starta eget, säger han.

Förutsättningen att han kan starta en verksamhet, med de kompetenser som krävs för det, är att en ansökning blir godkänd, att han hittar lämpliga lokaler och att det finns långivare som ställer upp med pengar. Detta ska han nu undersöka.

Hans Boberg jobbar även halvtid som läkare i Gäddede, och planerar att fortsätta med det.

– Jag kommer vara läkare för Frostvikenborna i fortsättningen också, säger han.