Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hotet mot Skyttegymnasiet – en ekonomisk fråga?

Strömsunds kommun gör ett nytt försök att få behålla Skyttegymnasiet.

– Hela demokratiprocessen har satts ur spel, säger rektor Anders Bergman. Min uppfattning är att elevernas bästa inte stått i centrum för beslutet, utan i stället krassa ekonomiska intressen.

Svenska Skyttesportförbundet fattade i april beslutet att flytta Riksidrottsgymnasiet från Strömsund till Sävsjö.

Beslutet har väckt starka reaktioner i hela Skyttesverige. På Facebook finns 1 300 medlemmar i den grupp som vill behålla Skyttegymnasiet i Strömsund. Strömsunds kommun begär nu att beslutet omprövas.

Anders Bergman är rektor vid Hjalmar Strömerskolans Skyttegymnasium. Han hoppas få ett positivt besked från förbundet i slutet av maj då styrelsen har sitt årsmöte.

– Jag hoppas att de tar sitt förnuft till fånga. Den undersökning de själva gjort här, och i Sävsjö, visar ett mycket högre kvalitetsresultat för Strömsund. Därför är styrelsens beslut helt befängt. Tyvärr finns det starka krafter placerade högt upp i toppen som gör bedömningen utifrån andra kriterier än elevernas behov.

Anders Bergman hävdar att Sportskytteförbundet själva är delägare i en skyttehall i Sävsjö. Denna hall har ett tufft ekonomisk läge och en styrning av riksintaget dit skulle naturligtvis vara bra för ägarna.

– Förbundet har också varit väldigt otydliga när det gällt att styra intresserade elever till Strömsunds Skyttegymnasium.

Kerstin Bodin är ordförande i Svenska Skyttesportförbundet. Hon bekräftar att Skyttesportförbundet är delägare i skyttehallen i Sävsjö men tror inte att det påverkat beslutet.

– Främsta anledningen är att det är så få sökande till Strömsund. Trots att Sävsjö har sämre resultat i kvalitetsutredningen så har de flera sökande. Visst borde vi i förbundsstyrelsen engagera oss mera. Men vi skickar alltid ut information till skyttarna i årskurserna åtta och nio där vi naturligtvis rekommenderar dem att söka till Riksidrottsgymnasiet.