Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Hotet mot Saviano en polisfråga"

Annons


I Italien växer solidariteten med författaren Roberto Savianos kamp mot Camorran. Tidningen La Repubblica har publicerat ett upprop undertecknat av sex Nobelpristagare.

Michail Gorbatjov, Desmond Tutu, Orhan Pamuk, Dario Fo, Günter Grass och den italienska medicinpristagaren Rita Levi Montalcini menar alla att maffians dödshot mot Saviano är ett demokratiproblem. Även Salman Rushdie har uttalat sitt stöd för Saviano. Maffians dödshot är värre än den fatwa som riktades mot honom själv, enligt Rushdie.

Med anledning av det har Expressens kulturchef Björn Wiman frågat Horace Engdahl, Svenska Akademiens ständige sekreterare, hur Akademien ser på hotet mot Saviano?

"Det är utomordentligt sorgligt att en författare i ett europeiskt land svävar i livsfara på grund av något han publicerat, men det tycks mig i detta fall vara en polisfråga och inte en fråga om att värna yttrandefrihetens principer", skriver Horace Engdahl bland annat i sitt svar.

Roberto Saviano i sin tur är upprörd inte bara över Camorran. Liksom i sin bok, "Gomorra", rasar han mot det italienska samhället, mot italiensk media, som inte bryr sig tillräckligt utan i stället ser Camorrans kriminalitet som en del av naturen hos en region som, enligt Saviano, betraktas som "Italiens skithål".

Italienska regeringens beslut att sända 500 militärer till undsättning fram till årsskiftet tycker Saviano är en bra signal, men inte tillräckligt, säger han till franska Le Monde. Besutet kanske öppnar ögonen hos italienska politiker men för maffialedarna är tre månader ingenting. De är vana att gå under jorden i åratal.

-Kampen mot Camorran måste bli europeisk. Frankrike, Finland, Spanien, Tyskland är berörda. Utan att koordinera insatserna förlorar vi. Maffian är inte bara ett problem, det är det som är problemet, säger Saviano till Le Monde.
Annons