Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hotet mot pensionärerna

En pensionär fyllda 70 år med tjänstepension får i dag efter skatt 6–8 procent lägre inkomst än under 2009.

Annons

Anledningen är dels den så kallade bromsen och dels att tjänstepensionen utbetalas med ett högre belopp mellan 65 och 70 år. Inget av detta rår regeringen för men när därtill finansministerns jobbskatteavdrag för en motsvarande lön är större än de nämnda 6–8 procenten blir klyftan mellan pensionärer och löntagare oacceptabel då jobbskatteavdraget, avtalsenliga löneökningar samt löneglidningar också kommer att driva upp priserna.

Regeringen lånar också för att finansiera jobbskatteavdragen och den skulden belastar alla, även pensionärerna, den dagen återbetalning ska ske.

Nuvarande skattepolitik riskerar att bli ett större hot mot pensionärernas möjligheter att behålla hus och hem än vad den gamla fastighetsskatten var som åtminstonde hade ett tak anpassat till hushållsinkomsten så att om exempelvis en föll ifrån sänktes skatten motsvarande.

KM

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel