Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hotet kommer inifrån

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson var snabbt ute och gratulerade sin kollega Geert Wilders efter dennes framgångar i det nederländska parlamentsvalet i juni.

Wilders högerextrema Frihetspartiet gick kraftigt framåt och är numera landets tredje största parti. Framgångsreceptet är lika enkelt som frånstötande: ”islamiseringen” måste stoppas. Därför inga fler moskéer, ingen mer invandring från muslimska länder och kvinnor som bär sjal ska betala straffskatt. Samtidigt som alla vanliga, hederliga och hårt arbetande nederländare ska få det så mycket bättre, naturligtvis.

I Wilders hårt skruvade retorik kommer inte hotet från de muslimska extremisterna utan från islam i sig. En hel religion, 1,3 miljarder människor. Så argumenterade Hitler om judarna. Muslimerna är allt som vi inte är: våldsbejakande, oresonliga, avvisande inför andra.

Ett tag rådde osäkerhet huruvida Wilders skulle lyckas växla in sitt väljarstöd mot ett reellt politiskt inflytande, ministerposter. Häromveckan meddelades dock att övriga partier inlett förhandlingar om en blocköverskridande regeringskoalition.

Geert Wilders är en extrempolitiker och sådana kan hanteras så länge det finns en majoritet som vägrar att acceptera deras åsikter. V ärre är när den stora massan tappar förståndet. Förra året folkomröstade Schweiz igenom ett förbud mot att bygga minareter. I våras antog Belgiens underhus, med röstsiffrorna 136–0, ett förbud mot att bära heltäckande slöja på allmän plats. Och på tisdagskvällen drev den franska nationalförsamlingen igenom ett liknande förbud. Muslimska kvinnor som ertappas iklädda burka eller niqab kan dömas att betala 1 400 kronor i böter.

Av Belgiens befolkning är ungefär 400 000 muslimer, av dessa tros några tiotal bära heltäckande slöja. Frankrike är en europeisk stormakt där bara den muslimska gruppen uppgår till fem miljoner människor. Det franska beslutet var förvisso väntat, men likväl chockartat.

Det är något som inte stämmer. ”Varifrån kommer hotet mot det öppna samhället 2010?” Ja, vilka är det som vill kringskära våra grannars, vänners och kollegors frihet? Vilka är det som upphöjer repressionen till lag? Är det från dunkla källarlokaler i Europas förorter som hotet kommer? Svaret på skribentens Per Wirténs fråga (Expressen, 22/6) är tyvärr lätt att besvara: Hotet kommer inifrån.