Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hotell- och restaurangfacken varslar om strejk

Förhandlingarna om nytt kollektivavtal mellan hotell- och restaurangfacken (HRF) och Sveriges Hotell och Restaurangägare (SHR) har inte gått bra. I måndags avbröt HRF förhandlingarna och i går varslade de om strejk, i första hand i storstäderna.

Parternas försök hittills att komma överens om nytt avtal har varit allt annat än framgångsrika. Den 14 april strandade SHR förhandlingarna innan de ens kommit i gång. Och inte gick det bättre när de satte sig ner igen i slutet av april. I måndags avbröt HRF förhandlingarna och i går varslade de om stridsåtgärder.

Nuvarande avtal går ut den 8 maj och lämnar alla anställda med kollektivavtal som jobbar på hotell, restaurang, campingplatser avtalslösa.

– Det är många i vårt län som berörs av det här, säger Lennart Bergmark, Skistaranställd från Duved som sitter i förhandlingsdelegationen som representant för Skistars fackklubb. Han är mycket kritisk mot SHR, som han tycker inte visat någon som helst vilja att komma överens.

– Vi har ju hållit på och förhandlat men de har inte tagit oss på allvar. Vid första förhandlingen hade de inte ens satt ihop en förhandlingsdelegation, säger han.

Det är främst två huvudpunkter där parterna inte bara är oense utan står oerhört långt ifrån varandra.

Ett gäller de anställdas löner där HRF kräver ett lönelyft per heltidsanställd på 1029 kronor över två år. SHR, å sin sida, har hänvisat till lågkonjunkturen och krävt ett ettårigt ”krisavtal” med frysta löner och oförändrade villkor.

Det andra rör den för branschen unika anställningsformen ”extra anställning” som HRF anser missbrukas av arbetsgivaren för att slippa anställa folk ”på riktigt”.

– Nu kom vi förra veckan med beslut att så här måste vi ha det. Vi vill ha ungefär samma lönelyft som andra grupper fått men det går SHR inte med på, säger Bergmark.

HRF avbröt således förhandlingarna i måndags och begärde att medlare skulle utses. I går kom deras väntade konfliktvarsel: Om parterna inte kommit överens före den 17 maj går cirka 900 anställda ut i strejk på 19 hotell och restauranger i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Åre och länet berörs således inte direkt i det här skedet. Men det kan naturligtvis ändras om ingen lösning nås och konflikten trappas upp.

– Men vi har inte bestämt något om det än, det är för tidigt. Vi vet ju inte heller hur SHR kommer att svara, vilka eventuella motåtgärder de kan tänkas sätta in, säger Bergmark.