Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotell i Åre blev miljömärkt

/
  • Även Åres Icabutik har blivit Svanenmärkt. Icahandlare Lars Ocklind, var med på föredraget. Liksom Gunnar Widmark, längst till höger, som är professor och kan en del om miljö.
  • Per Ribbing från Svanen höll miljöföreläsning och redde ut begreppen vad miljömärkning innebär.

Foto: Elisabet Rydell-Janson

Holiday Club i Åre har blivit Svanenmärkt och fyllt fyra år. Det firades stort med tårtkalas i lördags. Även Ica Åre har fått Svanenmärkning.

Annons

Åre har således både ett hotell och en matbutik med miljömärkning. Certifikaten överlämnades av Per Ribbing, företrädare för Svanen, vid en gemensam ceremoni på Holiday Club.

Därefter höll Ribbing en miljöföreläsning för de som ville veta mer.

Under den gångna veckan har det gjorts stor affär av att Holiday Club är första och/eller enda fjällhotellet med Svanenmärkning, vilket fått vissa att undra eftersom Tott hotell, tidigare Sunwing, skröt med samma sak 1999.

Ribbing benade dock ut begreppen. Det är riktigt att Sunwing var Svanenmärkt. Men kriterierna för Svanenmärkning uppgraderas hela tiden i olika dokument. I dag är man inne på det fjärde dokumentet.

– Sunwing klarade bara av det första, säger Ribbing.

Därefter föll de bort och har alltså inte märkningen i dag.

Ribbing ville också reda ut skillnaden mellan ”miljövänlig” och ”miljömärkt”. Enligt honom är det första betydelselöst medan ”miljömärkning” syftar på nio specifika märken där Svanen är ett.

Svanenmärket togs fram av Nordiska rådet och finns i de nordiska länderna. Svanen har i dag 66 olika områden där tjänsteföretag är ett.

För att få använda symbolen måste man uppfylla ett antal kriterier. Man ska minska energi- och vattenförbrukningen, använda färre miljöfarliga kemikalier, sortera och minska avfallet, ha dokumenterat miljöledningssystem och miljöanpassa transporterna. Innan man får sitt certifikat kommer personal från Svanen och kollar så allting stämmer.

Det kostar också pengar att vara med. Normalt utgår en ansökningsavgift på 18 000 kronor och en kostnad på 0,3 procent av omsättningen – dock högst 350 000 kronor. Tjänsteföretag som Holiday Club betalar mindre, 0,15 procent på årlig logiomsättning.

Pengarna går till löner och omkostnader för Svanen-bolaget, som enligt Ribbing inte går med vinst.

Vad är då syftet med miljömärkningen? Enligt Ribbing är det i första hand en service till konsumenterna. Istället för att lära sig urkrångliga namn på kemikalier och gifter ska de kunna lita på att miljömärkta företag redan har eliminerat dessa gifter åt dem. Men Ribbing betonar en sak: i slutändan är ansvaret vårt. Det är vi konsumenter som måste välja att köpa de miljömärkta produkterna och tjänsterna. Annars fungerar det inte med miljömärkning.

Mer läsning

Annons