Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hotell är genialt

Bio Regina.

Premiär: 4 oktober 2013

Med: Alicia Vikander, David Dencik, Mira Eklund med flera

Regi: Lisa Langseth

Speltid: 1 timme 40 minuter

Censur: 15 år

Erika lever ett hektiskt och färgkoordinerat storstadsliv. Fokus ligger på karriären och inför det stundande babylivet med sin lika lyckade kille har hon "beställt" ett planerat kejsarsnitt. Men för kanske första gången i sitt liv blir det inte som den kontrollerade Erika tänkt sig. En traumatisk förlossning puttar ner henne i en avgrundsdjup livskris. Efter en period av verkningslös terapi gör Erika och fyra andra i hennes samtalsgrupp en minirevolution.

I stället för att fastna i tillvarons trista fängelse bestämmer de sig för att ta tillfrisknandet i egna händer. De börjar ta in på hotell för att bli någon annan för en stund. Det är genialt.

Mina farhågor om att Alicia Vikander skulle kännas lite för ung för att axla den här rollen kommer på skam direkt, hon är verkligen fullkomligt strålande med ett ständigt engagerande minspel. Fantastiskt nog är de andra skådespelarna minst lika bra. "Hotell" är ett imponerande ensemblespel där alla famlar runt och försöker göra upp med livets orättvisor och oförutsägbarhet. Och alla får de tillfälle att glänsa. Men det verkligt fina är att Lisa Langseth hela tiden håller en kärleksfull balans och aldrig lämnar den dynamiska gruppen i sticket. De förvandlas aldrig till "skruvade karaktärer", så där som det lätt hade kunnat urarta i en amerikansk indiefilm.

Förmodligen har Langseth inspirerats en smula av Lars von Triers "Idioterna". Samtidigt som det är en mycket allvarlig historia om emotionell kris och rent fysisk sorg är den också späckad av befriande humor. Speciellt David Dencik är makalöst rolig i sin roll som modersbunden masochist med förkärlek för mayaindianer.

Det här är utan tvekan en av årets absolut bästa filmer. Lisa Langseth visar, ännu en gång efter debuten "Till det som är vackert", hur hon lyhört befinner sig mitt i sin samtid och med stilistiskt säkerhet och en helt egen lekfull ton visar vad katharsis kan innebära.

TT Spektra