
Höstsoppa med chiligrädde

Söta majskorn och mustiga bönor med små sting av sambal trivs förträffligt i varandras sällskap.
4 personer
Det här behöver du:
2 st vitlöksklyftor
2 st purjolök
smör
400 g vita bönor
8 dl vatten
1 1⁄2 dl mellangrädde
2 st grönsaksbuljongtärningar
340 g majskorn
2 tsk vitvinsvinäger
salt
svartpeppar
1⁄2 tsk sambal oelek
1⁄2 dl hackade färska kryddor
Så här gör du:
Skala och hacka vitlöken. Strimla purjolöken. Fräs allt mjukt i smör i en kastrull utan att det tar färg. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Häll lök, bönor och lite av vattnet i en matberedare. Mixa till en puré och häll tillbaka i kastrullen. Häll på resten av vattnet och hälften av grädden. Lägg i buljongtärningar och majs. Låt soppan koka några minuter.
Smaksätt med vinäger, salt och peppar. Vispa resten av grädden. Smaksätt den med sambal oelek. Servera soppan med en klick chiligrädde och lite färska kryddor. Receptet kommer från Arla.