Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hos Åse möts gammalt och nytt i skön harmoni

/
  • Den gamla inredningen från 1914 finns kvar i Åse Östlings för övrigt moderniserade frisersalong. Hennes syster Lina Wold ska bli frisör och går för närvarande som elev på salongen.Foto: Henrik Flygare
  • Åse visar en elektrisk kam som användes för att skapa vågor i håret.
  • I frisyrboken från 1915 ses hårt ondulerade frisyrer som säkert krävde tålamod av såväl frisör som kund.
  • Svavelpomada mot mjäll och håravfall kan rekommenderas – eller kanske inte. Fönen i bakgrunden är verkligen en tung pjäs.

Förr hette det alltid att ”den som vill va' fin måste lida pin”. Och när det gäller de gamla pinoredskap som Åse Östling har sparat i sin frisersalong, så bär de syn för sägen.

Annons

I ett hus på Biblioteksgatan som byggdes i början av 1900-talet finns en gammal frisersalong från 1914.

Åse Östling är den femte ägaren under de dryga 90 åren och den gamla, fina inredningen med skåp och speglar finns kvar. Däremot har hon tagit bort en vägg, målat de andra väggarna och lagt in nytt golv. Och inte att förglömma den limegröna kaffebryggaren som lyser lite uppkäftigt!

Nytt möter gammalt i skön harmoni. Eller Hairmony som Åse så fiffigt har döpt sin salong till.

Hon visar en bok över frisyrer från 1915 där alla de vackra damerna och deras frisyrer är tecknade. Hon har också en gammal prislista från 1942 som visar att en klippning kostade hela två kronor – att jämföra med dagens cirka 400. En brudklädsel, utförd i hemmet, kunde man få för 15 kronor och att hyra en brudslöja kostade sex kronor.

– Då gjorde man frisyrer med hjälp av kammar och spolar. Nu klipper man in en frisyr, säger hon och visar på en krus- respektive plattång från förr i tiden.

Åse tycker att allt är sig ganska likt från förr och nu när det gäller hårvården.

– Fast i dag färgar man håret för att det är mode och för att det är kul att byta färg och förr gjordes det nog bara för att dölja gråa hår. Nu är det heller inte många som permanentar sig. Den som vill ha lockar kan ju göra dem med locktången för en kväll.

Hon tar emot elever med jämna mellanrum och just nu jobbar hennes lillasyster Lina Wold på att bli frisör.

Det tar på kroppen att stå hela dagarna med armarna lyfta och Åse känner av en del värk i axlar och nacke som hon försöker motverka med långpromenader.

Då är det ju tur att hon slipper hantera hårfönen från 40-talet. Den ser ut att kräva tvåhandsfattning.

Mer läsning

Annons