Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Hopplöst vilset public service"

Medarbetare satta i karantän uppfattas som ny ängslighet hos public service. Bland dem som protesterar finns Malena Ernman.

Men Sveriges Radios chefer hänvisar hårdnackat till den skärpning av reglerna som sker varje valår.

"Hej Sveriges Radio. Jag är antirasist och kan därför inte som avtalat medverka som gäst i kvällens 'Karlavagnen'" meddelade operasångerskan Malena Ernman i ett osande Facebook-inlägg under fredagen.

Hon är en i raden som protesterat mot public service-bolagens hårdare regler om opartiskhet under ett valår, som bland annat inneburit att komikern Soran Ismail försvinner ur P3 till efter valet.

– Public service känns helt hopplöst vilset, säger Daniel Nordström, chefredaktör på Arbetarbladet i Gävle.

Som oavlönad gästtyckare har han diskuterat frågor som OS i Sotji och Fadimedagen i Sveriges Radio Gävleborg. I onsdags fick han besked om att han, från och med mars, inte längre kan vara med i den tre man starka panelen "Nyhetskommissionen". Anledningen är att han är chef för en socialdemokratisk tidning, en motivering Daniel Nordström har svårt att förstå eftersom han varken skriver ledare eller är politisk redaktör.

– Jag är inte partipolitisk för fem öre. Jag antar att de från början ville ha med mig för att jag har mycket åsikter på min blogg och i sociala medier.

Daniel Nordström och Malena Ernman upplever Sveriges Radio som mer räddhågset än tidigare, men så är inte fallet enligt företagets chefer.

Reglerna är desamma i år som inför tidigare val. Riktlinjerna skärps för anställda, eller andra medarbetare, som aktivt tagit ställning i politiska frågor, förklarar Sveriges Radios chefsjurist Kerstin Bröms Lumpus. Så länge medarbetarna driver en fråga politiskt får de inte framträda i program förrän efter valet.

Soran Ismail, som starkt kritiserat Sverigedemokraterna, ifrågasätter dock Sveriges Radios krav. "Som neutral är man uddlös enligt min mening" skrev han i Expressen under torsdagen.

– Man får välja, säger Björn Löfdahl, programdirektör på Sveriges Radio.

– När det blir valår blir det viktigare att inte ha med människor som symboliserar olika tydliga offentliga ställningstaganden utanför radion eftersom det pågår en valdebatt.

Samtidigt är Sveriges Radios medarbetare skyldiga att tydligt ta ställning för människors lika värde, och emot personer som uttrycker rasism eller främlingsfientlighet?

– Absolut, det är vår plikt men det gäller ju det ögonblick det finns med en sådan person i programmet. Rent teoretiskt kan ju den typen av påståenden komma från vilket parti eller vilket håll som helst. Vi kan inte själva bedriva kampanj mot de här sakerna även om vi ska invända mot dem när de framförs.

Även om Sveriges Radios riktlinjer inför årets val är desamma som tidigare är debattklimatet och åsiktstrycket på sociala medier ett helt annat. Björn Löfdahl medger att företaget i omvärldens ögon i dag kan framstå som mer restriktivt.

– Det växer fram en kultur och ett åsiktifierat medielandskap och när vi så tydligt säger att vi måste ta avstånd från det är det är klart att det kan vara svårare att förstå, särskilt för de yngre som har de sociala medierna med sig som något självklart.

# Har ni inte blivit ängsligare då?

– Nej. Som helhet tycker jag nog att Sveriges Radio blivit modigare, inte minst när det gäller rasismen som vi beskrivit ganska ingående.

Erika Josefsson

erika.josefsson@tt.se