Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hoppfullt på Åshamra

Hoppet har stigit bland boende och personal på äldreboendet Åshamra och man vågar börja tro att köket ska få vara kvar. Men riktigt säker kan man förstås inte vara förrän fullmäktige sagt sitt.

– Vi funderar mycket på det här, säger en boende.

Med jämna mellanrum under åren har Strömsunds kommuns kostavdelning föreslagit att köken på Grevåkerskolan och Åshamra ska slås ihop. Motiveringen har varit att Hammerdal är den enda ort som har två storkök. Kostavdelningen vill på detta sätt spara hyrespengar, men för kommunkassan och skattebetalaren blir skillnaden marginell. Den hyra som kostavdelningen slipper måste i stället betalas av kommunstyrelsen.

Denna gång såg det ut som om loppet var kört. Kommunstyrelsen beslutade i september att slå ihop köken, och tekniske chefen fick delegation att avgöra vilket kök som skulle användas. Beskedet blev att Grevåkerskolans kök skulle laga maten för hela området, med början i höst.

Men i sista stund verkar köket på Åshamra räddas igen. Lennart Oscarsson (S) yrkade i senaste kommunstyrelsen att hopslagningen av köken skjuts på framtiden, till dess det finns en klar bild av hela kommunens matproduktion. Som exempel angavs "Sala-maten", vilken enligt uppgift förlängts i ytterligare ett år. Oscarssons yrkande fick stöd av socialdemokrater, vänsterpartiet och rättvis demokrati och vann därmed en klar majoritet i kommunstyrelsen.

På Åshamra har oron varit svår, både hos personal och hos boende. Nu vågar man i alla fall börja hoppas:

– Ja, fast det känns fortfarande oroligt. Vi funderar mycket på det här, säger en av de boende på Åshamra.