Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hoppas vi får LOV i Berg

I artikeln "Delade åsikter om valfrihet inom vård" kunde man den 16 juli läsa att (C) i Berg vill satsa på att ge de äldre ökad valfrihet genom lagen om valfrihetssystem, LOV. Tyvärr återremitterades ärendet om LOV vid senaste kommunfullmäktige och beslut ska tas av fullmäktige i september.

Grundtanken med LOV är att öka den enskilde individens valfrihet genom att denne både ska kunna välja den utförare han/hon själv vill ha, men också att kunna välja bort om man inte är nöjd. En rapport från Sveriges kommuner och landsting (Utvärdering av valfrihetssystem i kommuner och landsting) visar att hela 75 procent av de undersökta kommunerna menar att kvaliteten ökat med LOV. Ingen uppger att kvaliteten minskat.

Den utveckling vi sett de senaste åren med Lagen om valfrihetssystem, LOV, har i många kommuner varit positiv och i flera fall lett till att företag startats upp inom framför allt hemtjänsten. Enligt en färsk rapport från Svenskt Näringsliv så har 377 nya företag startats inom främst hemtjänst efter att LOV införts.

Vi ser också att det främst är kvinnor som själva arbetat inom den offentligt drivna vården och omsorgen som väljer att starta upp företag för att erbjuda äldre hemtjänst och hemservice. 80 procent av företagen hade också en kvinna som ägare eller VD.

Jag hoppas därför att kommunen vågar ta steget att införa LOV så att den äldre själv får bestämma över vem som ska utföra den hemtjänst de fått beviljad. Ingen kan göra den bedömningen bättre än den som själv ska ha hemtjänsten.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel