Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Hoppas någon kan ta vid när jag slutar" – nu har Rosa Taikons röst tystnat

Silversmeden och samhällsdebattören Rosa Taikon har avlidit vid 90 års ålder. 2010 fick hon LT:s kulturpris både för sitt konstnärskap och för sin kamp för sitt folks – romernas – rättigheter.

För två år sedan, bara någon vecka innan premiären av dokumentärfilmen om Katarina Taikon, "Taikon”, mötte frilansjournalisten Lena Gunnarsson och fotografen Sofia Marcetic Rosa Taikon i Flor i Ytterhogdal för LT:s räkning. I intervjun säger Rosa att hon hoppas att filmen ska ge den yngre generationen romer modet att aldrig tystna.

"Min önskan är att många politiskt aktiva ska se filmen, lära av historien. Ta sitt politiska ansvar i den tid vi lever nu. Filmen behövs också då sådant händer som inte ska få förekomma. Polisens registrering av romer gjorde mig oerhört arg och upprörd!"

Rosa Taikon själv tystnade aldrig medan hon levde. Systern Katarina Taikons öde (hon dog på Svegs sjukhus 1995 efter att ha legat i koma i över tio år efter ett hjärtstillestånd) drabbade henne hårt. Systrarna stred sida vid sida, mot rasism och för mänskliga rättigheter, för sitt folk romerna. För det arbetet fick Rosa bland annat 2013 års Palmepris.

"Tack och lov att det alltid funnits snälla människor, annars hade aldrig vi romer aldrig överlevt. Jag har levt länge, säger Rosa med glimten i ögonvrån, nästa gång fyller jag nittio år. Min syster Katarina dog alldeles för tidigt", sade hon i LT 2015.

Rosa Taikon och hennes dåvarande man, arkitekten Bernd Janusch, flyttade till Flors gamla skola i Härjedalen för att få arbetsro som konstnärspar. Rosa ville egentligen inte lämna familjen i Stockholm, men det var Bernd som bestämde, berättade Rosa när hon tilldelades LT:s kulturpris 2010, i en intervju med LT:s tidigare kulturredaktör Åsa Eriksson Ahnfelt. Efter skilsmässan stannade Rosa dock ensam i Flor resten av livet.

"Jag hoppas naturligtvis att det kommer fler inom den romska gruppen som kan ta vid där jag slutar", sade hon också.

Nu är den dagen här.

Läs mer:

Jag heter Rosa och jag är smed" – möt LT:s kulturpristagare 2010

Systrarna Taikons kamp fortsätter

Britt Jakobsson recenserar nyutgåvan av Katarina Taikon "Katitzi" (2015)

Recension av Lawen Mohtadis och journalisten Gellert Tamas dokumentärfilm "Taikon”