Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hoppas att fira med brasor

På grund av den kraftiga blåsten blev valborgsfirandet med tända brasor inte vad en del arrangörer tänkt sig i fjol.
Även inför årets firande är osäkerheten stor på sina håll, om eldarna kommer att gå att tända.

Det blåser rejält på vissa platser och våren har intagit hela länet med barmark och stor spridningsrisk för elden som följd.

På de allra flesta håll räknar arrangörerna dock med att det traditionsenligt går att fira valborg med tända eldar.

Flera firanden sker smällfritt i år, då arrangörerna förbjudit eller råder besökarna att låta bli fyrverkerier och smällare. Smällfria valborgsfiranden har blivit vanligare de senaste åren och trenden verkar hålla i sig. Orsaken till att firandet sker utan smällar är av hänsyn till barn och djur som kan tycka att det är väldigt obehagligt.

De som tänker tända en majbrasa bör alltid ha släckutrustning tillgänglig, även om det är en liten eld.

Dessutom råder räddningstjänsten till att bara elda torrt ris och kvistar. Löv och annat trädgårdsavfall är olämpligt på grund av risken för flygbränder och farlig rök.

Man bör heller inte lämna brasan utan tillsyn. När ingen kan bevaka den längre bör den släckas helt. Ett enkelt och effektivt sätt att släcka en falnande brasa är att kratta ut glöden och vattna.

LT har ringt runt bland turistbyråerna i länet och presenterar en lista över ett antal orter i respektive kommun som planerar att tända en majbrasa. Brasorna tänds i de flesta fall vid skymningen, klockan 20.00 till 21.00, men undantag finns för att mindre barn ska kunna vara med och fira.