Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Hoppas att det inte smäller"

– Jag hoppas att det inte smäller till för då blir det krig, säger Oleksandr Matyyuk som är orolig över sin familj i Ukraina.

I Sveg sitter Oleksandr Matyyuk och följer utvecklingen i hans tidigare hemland Ukraina där han har sin mor och en bror med familj.

– De säger att livet rullar på som vanligt men de berättar även om sin oro över vad som ska hända. Sedan bor de ju en bit ifrån Krim där det är mest oroligheter, säger Oleksandr Matyyuk vars hemstad ligger i nordvästra delarna av landet, cirka 15 mil från polska gränsen.

Oleksandr följer händelserna i tidningar och på deras hemsidor. Han läser även på facebook och bloggar från vänner som är mitt i händelserna.

– Det är ganska vinklat i tidningarna. Allt är inte elände men alla jag pratat med är ändå oroliga för att det ska smälla till rejält, då blir det nog krig. Det finns väldigt mycket vapen i Ukraina och nu när landet är utan styrning så kan ju vem som helst sätta i gång någonting.

Förhoppningarna är att det ska vara relativt lugnt fram till det val som ska hållas i maj.

– Det snackas om att det kan tidigareläggas men jag vet inte hur det blir. Folk känner sig lurade.

Förutom att det rustas för ett eventuellt krig så är största problemet för det vanliga folket i Ukraina att priserna rusar i höjden.

– Livsmedel och allting har blivit mycket dyrare. Det är ingen brist på varor men många har inte råd att handla.