Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hopp om borgerlig allians i Härjedalen

Vid årsskiftet blev 22-årige Victor Ericsson (M) från Lofsdalen nytt oppositionsråd i Härjedalens kommun.
Inför valet kämpar han för att få till stånd en borgerlig Allians och därmed ge Socialdemokraterna en match.

Annons

– I dag styrs Härjedalen av en ohelig allians, S+V+C+FP, det vill jag ändra på, säger han. Samtal förs mellan de borgerliga partierna men vi kommer inte att gå ut gemensamt i valet. Men jag kommer att vara öppen med att vi vill bilda en Allians i Härjedalen.

Victor Ericsson brinner för politiken. Så när tidigare oppositionsrådet Benny Tronsson flyttade från Härjedalen tackade han självklart ja till uppdraget.

– De har pratat om mig som en påtänkt påläggskalv. Nu blev det lite tidigare än beräknat, säger han.

Victor Ericsson har varit aktiv i Moderaterna sedan 2010 och gjort en kometkarriär, kan man säga. I dag finns han även med i partidistriktets styrelse.

Vilka frågor brinner du för?

– Jag har jobbat både inom Ung företagsamhet och Företagarna så näringslivsfrågorna ligger mig närmast om hjärtat. Men kommunen är stor och mycket är centraliserat till Sveg, det tycker många med mig inte är så bra. Jag vill att hela kommunen ska kunna växa och vara delaktig, det är en viktig fråga.

– Många satsningar har under åren lagts i Sveg. Det har exempelvis varit tal om att bygga en multihall för ungdomar och den behöver inte ligga i Sveg utan kanske i Hede eller Vemdalen.

– I Funäsdalen har vi exempelvis massor av snö. Längdåkare och alpinister vallfärdar dit på vintern. Då kanske man borde fundera på att satsa där också.

Hur ska ni lyfta turismens betydelse för Härjedalen?

– Rent krasst är vi helt beroende av turismen, utan den vore vi ingenting. Både vi politiker och andra måste bli bättre på att få ut det vackra och det fina vi har. Företagarna och destinationerna är jätteduktiga på det, men Åre har ändå en högre prägel trots att de ofta har mindre snö än vi. Något gör vi alltså fel.

Han pekar på att skidlandslag från hela Europa åker på träningsläger till Bruksvallarna. Det blir allt mer skidskytte där också, trots att de är knutna till Östersund.

– Längdåkarna vill till Bruksvallarna, slår han fast.

Hur ska ni kunna locka ungdomar till Härjedalen?

– Det är en av de stora frågorna som vi brottas med, först måste vi få de som går i högstadiet att vilja gå i gymnasiet i Härjedalen. Många dras till Östersund i dag. Vi kanske ska förnya lite inom utbildningsområdet, erbjuda något nytt på gymnasiet, något vintersportsaktigt.

– Vi har exempelvis inget alpingymnasium. När man kollar hur många nerfarter som finns och var tävlingar läggs så är det i Funäsdalen och Tänndalen. Skicross körs i Lofsdalen.

– Gymnasiet ligger i Sveg och det går inte att flytta, så det måste lösas på ett bra sätt.

Vad har du för synpunkter på förslaget om betyg från årskurs 4?

– Ungdomsförbundet, MUF, har varit för att ge betyg lägre i åldrarna för att fånga upp eleverna. Där har jag och Joel Nordqvist, från Östersund, drivit frågan om betyg från årskurs 4 på stämman. Så vi är väldigt nöjda över det förslaget.

– Men det handlar inte bara om betyg, det behövs snarare lite fler specialpedagoger. Det finns lärare som inte hinner se alla elever för att klasserna är för stora.

– Mindre klasser och fler specialpedagoger är viktigare än sänkt betyg. Fler elever måste synas och det kanske måste till en klassmorfar eller något för att klara det.

Turismföretagen är de största arbetsgivarna till ungdomar och de är, enligt Victor Ericsson, oroade över hur det som kallas ”ubbelstöten”(en höjning av arbetsgivareavgiften och restaurangmomsen) kommer att slå om Socialdemokraterna vinner valet.

– Höjningarna skulle slå hårt, företagen varnar redan nu att de måste varsla folk om det blir så. Det är alltså ett beslut som skulle drabba arbetsgivarna hårt i Härjedalen. Garanterat skulle det leda till att höja ungdomsarbetslösheten.

”Förnyelse” är Victors signum. Han tycker att det har hänt för lite i kommunen efter 1974 när det blev en storkommun, när samhället förändras måste också den kommunala organisationen följa med i den utvecklingen. Kollektivtrafik är en annan viktig fråga.

– Ungdomarna måste kunna åka buss till ungdomsgården utan att ens mamma måste skjutsa en.

Här pågår en ny upphandling, då handlar det om mindre bussar för att få ner kostnaden men fler avgångstider mellan byarna.