Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon vill flytta hit med Vapen och Dramatik

/
  • Filmaren Clara Bodén fick i går ta emot regionens kulturpris.
  • Tanja Brejhta Nordfjell jojkade i går vid picknicken i Gaaltijes trädgård.
  • Josefin Arnell, Härjedalen var en av sex stipendiater. Kultursekreteraren Jimmy Eriksson och regionpolitikern Jörgen Persson delade ut stipendier och priser.

I går fick filmaren Clara Bodén ta emot regionens kulturpris. Just nu klipper hon film i sommarstugan och letar efter en plats för sig själv och sitt filmbolag i Jämtland.

Annons

Sex kulturstipendiater och en kulturpristagare tog i går emot sina priser när Länskulturen arrangerade trädgårdspicknick med konserter och dj som en del av Yranveckan. Tanja Brejhta Nordfjells jojkslingor glider ut över Gaaltijes trädgård som är fylld av människor på picknickfiltar och solstolar.

Regionens kulturpris om 30 000 kronor går till filmaren Clara Bodén som driver filmbolaget Vapen och dramatik i Oslo med en norsk kollega. Hon är uppvuxen i Östersund, har läst manusutbildningen vid Umeå universitet och filmfoto på Filmhögskolan i Göteborg. I augusti lämnar hon Norge.

– Just nu bor jag ingenstans, men jag vill bo här, jag söker ett litet hus i omnejden.

Nätverket i Jämtland är inte så stort än, men hon har en känsla av att det händer bra saker som hon vill vara en del av. Just nu jobbar hon med projektet "Lägenhet + bil + allt jag har och äger".

Materialet är filmat i Jämtland och nu sitter hon i sommarstugan och klipper. Projektet handlar om platser, centrum och periferi. Om att vara mer eller mindre än Jämtland och vad det innebär. I höst åker hon runt i gymnasieskolor i Jämtland för att visa filmen som har premiär i ett utställningssammanhang i Östersund i december.

– Jag har väldig lust att Vapen och Dramatik ska vara här. Det hade varit väldigt roligt att få ett ungt filmbolag här, säger hon och berättar att hon för diskussioner med Östersunds kommun om Stenstorpet på Frösön.

– Håll tummarna för att det här går i lås!

Alla stipendiater var också på plats vid utdelningen. Karin Rensberg Ripa fick det samiska stipendiet som syftar till att föra det sydsamiska kulturarvet vidare. Hon arbetar som språkkonsulent vid Sametinget och som samisk språkhandläggare i Härjedalens kommun och har bland annat översatt bibeltexter och psalmer till sydsamiska.

De fem kulturstipendiaterna och deras motiveringar lyder som följer:

# Josefin Arnell som kombinerar skulptur, performance och kläder i konceptuella verk. Hon har haft internationella praktikplatser och utställningar på platser som New York, Paris och Hong och har nu flyttat hem till Härjedalen.

# Ida Bratt från Berg som har teckning, grafik, textil och keramik som sitt konstnärliga uttryck. Hon har undervisat i återbrukskonst och ar ledare for Konst for tjejer.

# Emma Dahlqvist som bor i Krokom och Göteborg och arbetar med textila uttryck genom gamla metoder och mönster i moderna sammanhang där temat ofta ar spänningen mellan centrum och periferi, mellan stad och land.

# Elsa Maria Olsson, Bräcke och Spånga, har på ett uppmärksammat sätt fört samman det digitala bildspråket i en typisk handarbetsteknik. Hon har bland annat haft en utställning av Super Mario-broderi på Palatset i Stockholm.

# Moa Sundkvist, Östersund och Göteborg, som har fokus på grafisk formgivning och illustration. Moa har ett drivet och konceptuellt tank i sin hantverksmassiga teknik.

Annons