Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon vill att skolan läggs ner

Sandra Hägglöf, 22, är en gammal elev på Ytteråns skola.

Hon är upprörd över att byskolan inte lades ned som planerat.

– Det känns som att många bybor tänker på sig själva och inte på barnen, säger hon.

Sandra Hägglöf berättar att Ytteråns skola bestod av runt 12 elever i åldrarna 6 till 12 år när den drev sin verksamhet under den förra terminen. Till hösten beräknas elevantalet uppgå till max 15 elever.

När Sandra Hägglöfs lillebror gick i skolan under den förra terminen var han helt ensam i sin klass.

– Hur kul kan det vara på en idrottslektion till exempel, undrar Sandra Hägglöf, som nu har startat en Facebookgrupp på internet.

"Vi som tycker att Ytteråns Skola SKA läggas ned" hade på söndagskvällen fått 43 medlemmar. Nästa steg är att placera protestlistor på macken, låter gruppen meddela.

Sandra Hägglöf är själv en gammal elev på Ytteråns skola. När hon gick där som elev var situationen en helt annan. Hon berättar att elevantalet var över 60, med 4 klasser och 4 lärare.

– Då var det helt perfekt att kunna gå där. Hade det sett ut så i dag hade det varit väldigt kul att skolan skulle få vara kvar, säger Sandra Hägglöf.

– Det var när Vaplanseleverna fick börja välja skola, som det försvann många från Ytterån. Dom valde Nälden istället, berättar hon.

Sandra Hägglöf har följt den långdragna debatten kring skolorna i Västbygden och Ytterån med stort intresse. Hon är övertygad om att det hela har urartat till att handla om prestige.

– Frågan har skötts fel från början och därefter tror jag att det har blivit en principsak för många att skolan ska få vara kvar.

– Det känns som att många bybor tänker på sig själva och inte på barnen. Jag tror att det är bättre för dem att få umgås med flera barn i sin egen ålder.

Hennes lillebror ska börja på Näldens skola till hösten.

– Han ser fram emot att få umgås i en större klass och jag tror att det är fler barn som kan komma att flytta till andra skolor framöver, säger Hägglöf.

På Facebookgruppen har Sandra Hägglöf fått mycket positiv respons, men hon räknar med att kritiken kan komma framöver.

– Jag får väl låsa dörren nu, ler hon när LT ger sig av från hemmet i Ytterån.