Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon startar kvinnoförening

Lillemor Eriksson har haft toppar och dalar i sin sjukdom i 27 år, nu startar hon en förening för kvinnors rätt till hälsa.

Lillemor Eriksson, 42, bor i Östersund och har sedan uppväxten i Värmland lidit av något som gjort henne trött och orkeslös i långa perioder.

Under 90- och 00-talet jobbade, pluggade hon och sökte jobb så gott det gick. Den enda diagnos som läkarna kunde ställa skulle ha låst hennes möjligheter till vad som enligt henne var korrekt vård. Därför gick hon utan att veta exakt vad som var fel.

– Jag brukar säga att jag varit sjuk i 27 plus två år, säger Lillemor Eriksson.

För två år sedan fick hon nog av den vård som erbjuds på hälsocentraler och sjukhus, och gick till en privat läkare som fokuserar på hormonella störningar. Av denna läkare fick hon diagnosen binjureutmattning, och behandling för detta. Lillemor menar att läkarna hon tidigare gått till inte fokuserat på rätt saker. Vilket ledde till det som sker nu.

Lillemor är mitt uppe i arbetet med att starta en förening som går under arbetsnamnet Kvinnors rätt till hälsa i Jämtland. Hon vill fokusera på de brister som finns i sjukvården i dag, och den orättvisa fördelningen vad gäller att bli tagen på allvar mellan kvinnor och män.

– Män får snabbare vård, medan det kan ta väldigt lång tid för kvinnor, säger Lillemor Eriksson.

– Men det finns brister i vården för både män och kvinnor, och tanken med föreningen är att fokusera på kvinnor för att män och barn sedan ska kunna komma med som en bonus, förklarar hon.

Målen med föreningen är bättre vård i länet, att få hit kunskap kring hormonella störningar och att minska stress som leder till sjukdom.

– Alla möjliga sjukdomar ska belysas, men hormonella störningar är viktiga, säger Lillemor.

Lillemor menar att det finns stora brister i den svenska sjukvården, till exempel eftersom man fokuserar mycket på att behandla symptom i stället för att låta patienter tala ut om sina problem.

– Men jag kan inte slåss för hela Sverige, så jag börjar här, avslutar Lillemor Eriksson.

Planen är att föreningen ska starta i maj, och en grupp finns på Facebook.