Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon invaderades av kackerlackor

Våren 2013 blev hon varse om att något inte stod rätt till.

Nu måste hon hela tiden vara på sin vakt för att inte kackerlackorna ska komma in i lägenheten.

– Jag kan aldrig vara trygg, säger hon.

I en trappuppgång i centrala Bräcke finns två insektfällor utsatta, varav den ena innehåller flera kackerlackor som sprattlar för fullt. Insektfällor som hyresgästerna har fått från Anticimex och som de på eget initiativ placerat utanför sina lägenhetsdörrar, eftersom de menar att kackerlackorna kommer från en grannlägenhet i samma trappuppgång. Den hyresgäst som LT varit i kontakt med, vi kan kalla henne Agneta, såg det första tecknet på ohyra på sitt badrumsgolv våren 2013.

– Jag trodde att det var en skalbagge, men den hade ett annorlunda rörelsemönster så jag reagerade på det. Men jag tänkte aldrig tanken att det kunde vara en kackerlacka.

Det gick en tid och en morgon när hon satt i köket och fikade såg hon i ögonvrån hur ett kryp snabbt sprang tvärs över köksluckan.

– Då såg jag vad det handlade om.

Hon kontaktade Anticimex som kom efter två dagar och konstaterade att det var tyska kackerlackor från Nordafrika.

Efter åtta månader finns kackerlackorna fortfarande kvar i hyreshuset och Agneta samlar in och sparar dem i förslutna glasburkar. I trapphuset finns också märken av döda kackerlackor på lister och väggar.

– Jag har blivit en expert på kackerlackor. Det är därför jag har haft så få inne i lägenheten. Så fort jag ser en prick i lägenheten är jag där och känner.

En del kackerlackor har dock kommit in och Agneta gör vad hon kan för att inte fler ska leta sig in.

– En gång fångade jag en hona i fällan som hade en kokong med 40 ungar i.

Agneta misstänker att avloppet kan transportera inkräktarna samt att ventilationen är sammankopplad med den andra lägenheten. Hon har därför trätt en nylonstrumpa över ventilationsröret i badrummet. Hon också klistrat silvertejp på insidan av brevinkastet för att kackerlackorna inte ska komma in genom springan. Vänner kommer inte lika gärna på besök längre berättar hon.

– Och jag kan förstå det.

Agneta har hela tiden varit noga med att bokföra alla kackerlackor hon sett i och utanför lägenheten. Den 5 december skriver hon: "Stor kackerlacka vid dörr klockan 00.00."

I mitten på december kulminerade kackerlacksinvasionen.

– Ja det var ett helvete. Det var massor av kackerlackor i trappuppgången. Det visade sig att grannarna var bortresta, så då hade kackerlackorna full frihet.

Agneta betonar att hon inte vill skuldbelägga grannarna. De har även bett henne om hjälp.

– De är lika förtvivlade. Och de har berättat för mig att det har haft kackerlackor i sin lägenhet sedan 2011 och att de gjorde en anmälan redan då. Ja men det är inte klokt.

Förutom kontakter med Anticimex, kommunens fastighetsansvarige, hyresgästföreningen har Agneta även pratat med chefen på miljö- och hälsa men hon upplever inte att hon fått tillräckligt med hjälp.

I morgon kommer Anticimex att gå in i hennes lägenhet och utföra en inspektion. "Är ni ej hemma så kommer vi att gå in med huvudnyckel" står det i det skrivna meddelandet som hon fått. Besöket är inget Agneta önskar.

– Det är integritetskränkande och känns fel, säger hon.