Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon har fått äran att designa Härjedalens nya folkdräkt

Folkdräkten lever ett undanskymt liv för många och den speglar inte dagens Sverige, men det tänker Svenska Turistföreningen (STF) ändra på. Folkdräkt 2.0 är en tävling där 25 elever från Sveriges främsta designskolor har fått i uppdrag att ta fram nya folkdräkter, en för varje landskap.

– I år fyller STF 125 år, det vill vi fira med nya folkdräkter som visar upp hela Sverige. Vi vill lyfta ämnet folkdräkt och sammankoppla dess historia med platser i Sverige i ett turistiskt perspektiv, säger Jenny Engström på STF

Idag måndagen den 26 april går startskottet för tävlingen. Alla designers har fått välja varsitt landskap, de har fått en egen blogg på. Deltagarna kommer att åka ut i Sverige för att söka inspiration om sitt landskap och uppleva Sverige på plats. Där de behöver hjälp av lokalbefolkningen.

 – Jag valde Härjedalen för att jag ville besöka en del av Sverige som jag tidigare inte sett, och där jag tror närheten till Norge är kulturellt intressant. För mig står folkdräkten för kontinuitet, kvalité och högtid, säger Anna.

 Den 27 maj måste alla vara klara, då kommer den vinnande dräkten/landskapet att koras under en stor modevisning i Stockholm. Den som då har fått flest röster av Svenska folket och högsta poäng av den namnkunniga juryn med Cay Bond som ordförande vinner. Det vinnande plagget ges till kronprinsessan Victoria eller hennes Daniel.