Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon flätade ett träd åt Folkhälsoinstitutet

/
  • Östersundskonstnären Åsa Maria Hedberg har smyckat Folkhälsoinstitutets trapphus med stengods- och glasskulpturen ”Flätade visioner”. Foto: Ulrika Andersson

”Flätade visioner” är namnet på Östersunds senaste offentliga konstverk. Det återfinns på Folkhälsoinstitutet och är skapat av Åsa Maria Hedberg.

Annons

I går förrättades den högtidliga invigningen av konstverket. Generaldirektör Sara Wamala fick klippa det blågula bandet sedan Åsa Maria själv berättat om sin skulptur.

Den är gjord i flätad stengodslera med glasdetaljer och sträcker sig genom tre våningar i institutets trapphus. Totalhöjden är 9,5 meter och den var inte helt lätt att montera:

– Det blev ett väldigt klängande i trappor och byggnadsställningar för att få sektionerna på plats, sade Åsa Maria.

Att ge konstverket formen av ett träd kändes naturligt för henne, dels med tanke på utrymmet där den skulle stå, dels för att träd bär på mycket symbolik. Hon gillar tanken på att ett litet frö kan växa och bli något så stort och stabilt.

Till de flätade formerna har Åsa Maria hämtat inspiration i såväl samisk som afrikansk folkkonst.

– Flätorna ser jag som alla våra tvinnade tankar och funderingar, och glasdetaljerna står för idéerna; när det glimmar till. Det blir mer och mer glas ju längre upp man kommer. På så sätt får man en belöning för att man orkar gå uppför alla trapporna!

Mer läsning

Annons