Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon filmar tystnaden

Den 25 juli inträffar en av sommarens stora kulturhändelser i länet. En manifestation för tystnad genomförs samtidigt i 66 kyrkor. Redan nu pågår inspelningen av en dokumentärfilm i anslutning till projektet.

Det är filmaren Mervi Junkonen som fått i uppdrag att göra en dokumentärfilm på temat tystnad. Tanken är att filmen, när den är klar i höst, ska visas runt om i länet.

– Jag har en stark relation till tystnad. För mig handlar tystnaden inte bara om ljudet, utan också om färg och form, säger Mervi Junkonen.

Nu reser hon runt i Jämtlands län tillsammans med Rolf Anderzon, en av initiativtagarna till kulturmanifestationen, för att filma i och utanför kyrkor. Hittills har de hunnit besöka ett tiotal. De båda konstnärerna utgår från idén att tystnad är en bristvara, och filmen är tänkt att inspirera till en vidare diskussion i ämnet.

Med filmen och manifestationen vill de visa att kyrkobyggnader kan användas till så mycket mer än bröllop och begravningar.

– Ibland kan kyrkan vara rädd för att släppa in andra aktörer. Vi hoppas kunna föra in ett nytt perspektiv som kan nå människor som är ovana att söka sig till kyrkan, säger Rolf Anderzon.

Manifestationen "I en klang av tystnad" kommer att genomföras klockan 17.00 den 25 juli i 66 kyrkor från Ankarede i norr till Tännäs i söder. Arrangörerna har bjudit in konstnärer, musiker och kulturutövare att tolka tystnad på sitt eget vis. Samma dag släpps en bok som visar alla medverkande kyrkor i text och bild.

"I en klang av tystnad" får bland annat stöd av Länskulturen, Länsstyrelsen och Filmpool Jämtland.