Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon får Stjernströms 18:e kulturpris

Det blev en gastronomins jämtländska förkämpe som tilldelades 2016 års kulturpris av Per Stjernströms Stiftelse för Musik och Kultur i Jämtland. Matkreatören Fia Gulliksson är årets pristagare.

Fia Gulliksson, välkänd matkreatör och entreprenör med en fot vardera i restaurangköket och på musikestraden, blev den 18:e mottagaren av stiftelsens hedersutmärkelse.

Tidigare har priset tilldelats författare, musiker och kulturföreningar, som i likhet med Fia Gulliksson haft ambitionen att med sitt kunnande och sin verksamhet sätta Jämtland på kartan. Och alla har de prisbelönats och hyllats vid ett större och talrikt besökt musikevenemang.

I år arrangerades prisutdelning, konsert och uppsluppen prisfest i Sikås bylokal, som var sprängfylld av inbjudna gäster med många tidigare pristagare på plats.

Nisse Simonson i stiftelsens styrelse hyllade pristagaren med en välformulerad prismotivering om en besjälad entreprenör, som med passion och stort kunnande under många år i otaliga sammanhang inspirerat, berikat och positionerat Jämtland, nationellt såväl som internationellt. Fia Gulliksson är, med sann övertygelse om gastronomin som samhällsutvecklande motor, en kreativ katalysator och kraftfull verkställare, som får saker att hända, slog Simonson fast.

Konsert bjöds av tre verkliga virtuoser med Dalasymfoniettans konsertmästare Anders Jakobsson som inbjuden hedersgäst, samt därtill stiftelsens egen maestro Bengt-Eric Norlén och Jämtlands mest mångsidigt verksamme basist/gitarrist, Lars Ericsson.

Från Sjostakovitj till jämtländsk folkmusik och mer jazziga nummer ur Emil Ivrings och Folke Göken Anderssons repertoar formade sig konserten till en alltmer uppsluppen musikunderhållning med rent virtuosa uppvisningar av violinduon Jakobsson och Norlén. Och avslutades med allspel, där värden för och initiativtagaren till denna och alla andra kulturkvällar sedan 1966 i Sikås och Hammerdal, Per Stjernström, själv anförde ett improviserat spelmanslag.

Missa inte vår nya nyhetsapp för Iphone och Android:

Klicka här för att ladda hem för Iphone

Klicka här för att ladda hem för Android