Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon attackerades på nätet av hundratals

Lina Byström gjorde ett enkelt inlägg om en stereotyp barnbok på bokförlaget Norstedts Facebooksida. På drygt ett dygn hade inlägget delats 1 000 gånger och hon hamnade mitt i en ofrivillig debattstorm.

Lina Byström köpte boken "Rum för barn" på bokrean redan för ett år sedan och egentligen var det mest för att få inspiration av bilderna.

Det var när hon skulle inreda dotterns rum som boken kom fram. Och när hon började läsa tappade hon hakan.

– Men vad står det undrade jag. Jag reagerade på hur stereotyp boken var och det kändes som om den var skriven på 1940-talet.

Lina Byström skrev i helgen ett inlägg på förlaget Norstedts facebooksida och krävde en förklaring.

– Jag trodde att det bara var jag och ett par boknördar som mig som skulle läsa inlägget.

Men det var betydligt fler som läste och inlägget spreds som en löpeld. Efter lite drygt ett dygn hade det delats över tusen gånger, och det hade mer än 500 kommentarer och tusentals så kallade "tummen upp".

– Jag blev alldeles paff.

Merparten gjorde tummen upp åt Lina Byströms inlägg, men hon fick också många kommentarer som var rena attacker på henne som person.

– Många höll med mig. Men många kommentarer handlade om att jag skulle sära på knäna och bli lyckligare, jag blev kallad bitterfitta och väldigt många hade hakat upp sig på färgvalet rosa för tjejer och blått för killar och de förstod inte att jag reagerade på hela styckets innebörd.

Den massiva debatten på Facebook spårade ur ganska snabbt.

– Det som stör mig mest är inte att författaren väljer rosa till flickor och blått till pojkar utan att flickor förväntas städa och hålla fint och killar ska leva rövare.

Ångrar du inlägget i dag?

– Absolut inte! Men om det hade hänt när jag var 14 år så hade jag helt säkert mått dåligt av det. Väldigt många fattar inte att problemet med texten i boken inte stannar vid färgvalen utan det är betydligt större än så.

Norstedts har svarat Lina Byström om att den drygt tio år gamla boken inte skulle ges ut i dag:

"Självklart kan man ha synpunkter på könsrollsperspektivet i just denna bok, och vi skulle med största sannolikhet inte ge ut en liknande bok idag. Vid den tidpunkt då den gavs ut så var det en stor inredningstrend, även i tidningar och tv-program, och Prisma gav ut ett flertal olika böcker inom genren".

Fast Lina Byström är inte nöjd med svaret och vill prata i ett bredare perspektiv kring just könsrollerna.

– Att mitt inlägg har fått en sådan uppmärksamhet bevisar ändå att det krävs ett större ansvarstagande från många olika funktioner i samhället. Jag ställer mig frågande till att Norstedts i stort sett avsäger sig ansvaret för bokens innehåll. Vem ansvarar då för de böcker som faktiskt säljs?

Boken Rum för barn finns fortfarande kvar att köpa på nätet men är slutsåld hos Norstedts. Men någon plan för nyutgivning finns inte.