Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon är en av statisterna i Elektra

De rör sig i blodiga bassänger, bär våtdräkt och säkerhetssele.
Ulrika Karlsson från Östersund är en av Elektras anonyma statister.

Annons

Ulrika Karlsson är dansare och rytmiklärare från Östersund. Hon är en av de drygt 40 statister som har en mängd olika funktioner i "Elektra". Hon sitter fasthakad på en ställning och böljar som en del av Klytaimnestras kropp, rör sig som en liten del av drottningens ormlika mantel och får eldvaggor att gunga när slutet närmar sig.

– Det är väldigt roligt att ha fått se hur en så här stor produktion kan gå till, säger hon några timmar innan premiären.

Repetitionerna har försiggått på en mångfald av språk. Librettot är på tyska, regin på engelska och spanska och många av teknikerna som rullar samma ställning har olika modersmål.

Genrepet har gått bra så hon är lugn när hon sätter sig i sminket för att göra håret platt med hårnålar och vitsminka sig till anonymitet.

– Du kommer inte att känna igen mig därute, säger hon.

Tusentals liter teaterblod rinner över scenen under föreställningen och hon och många av de medverkande rör sig genom blodbassängerna.

– Vi har våtdräkter på oss och det behövs, säger hon med eftertryck.

Ovanpå våtdräkten bär hon en sele för att kunna röra sig säkert i stålställningen och först därpå är det dags för det som publiken ser, den hudlika kostymen.

"Elektra" är den andra operauppsättning hon medverkat i det senaste året. Hon rör sig mellan ytterligheter, i vintras dansade hon hunden i Estrad Norrs barnopera "Chip och hans hund".

Men, efter fyra år i Östersund har sommaren i Umeå fått henne att ta ett nytt beslut. I höst flyttar hon till Umeå där förutsättningarna för att jobba med dans är mer gynnsamma.

– Det känns tråkigt men det är fantastiskt att vara i Umeå där det finns så mycket kultur, säger hon.