Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon är årets Gla'musikstipendiat

Onsdag kväll smygstartar årets Gla'musikfestival i Hallen. Årets stipendiat heter Linda Forss och beskriver sig själv som "samhällsbyggare i hjärtat".

Bröderna Olle och Janne Hemmingsson, Rolf Göransson och Börje Bengtsson i tätt samspel med Linda Forss som sjunger sin egen tolkning av Idas sommarvisa. Hennes är på jämtska och handlar om barndomens somrar i Huså.

Det är pressträff för den femtonde Gla'musikfestivalen i Hallen.

Onsdag kväll den 27 juli inleds festivalen med talangjakt och coverbandet Kungsgårdsorkestern. Torsdag kväll hålls invigning och konsert i kyrkan med Wedlunds Wenner, Halllenkören och Hallens manskör.

Det är också då årets Gla'musikstipendiat Linda Forss får ta emot sitt stipendium. Hon är utbildad samhällsbyggare som sa upp sig från sin tjänst på Mittuniversitetet för att förverkliga andra drömmar om att jobba med musik och skrivande.

– Jag är samhällsbyggare i hjärtat, och kulturen är ett bra sätt att bygga ett samhälle, säger hon.

Sedan i höstas turnerar hon med en berättarföreställning, i januari släppte hon sin andra skiva "Nog i huuunn" och snart kommer boken som hör ihop med föreställningen och skivan. Sin verksamhet driver hon under namnet Forss Livs som en hyllning till släktens, nu nedlagda, livsmedelsaffär i Huså.

I den kommande boken berättas också hennes egen och hennes mormor Anna Forss historia:

– Det är hon som är min sångmö, säger hon.

Boken blir på svenska med inslag av jämtska:

– Jag vill att fler ska få tillgång till jämtskan.

Fredagen på Glamusikfestivalen inleds med musiktur på Ångaren Östersund med start i Arvesund för att sedan fortsätta på festplatsens tältscen med korta uppträdanden av en mängd tillresta grupper – något som pågår även lördag eftermiddag och kväll. Totalt blir det 48 framträdanden av 26 olika musikgrupper. Dessutom ger Swingtime en jubileumskonsert på lördag eftermiddag. Det blir också blandad dans och buskspel.

– Alla ställer upp och spelar utan gage, de spelar bara för att det är så roligt att spela tillsammans, säger Per Söderberg, ordförande för Gla'musikalliansen som arrangerar festivalen.

– Man träffar så mycket trevligt folk när man åker runt med fiolen, instämmer Olle Hemmingsson.

Gla'musikalliansen vill värna om amatörismen och den traditionella svenska musiken.

– Jag kommer att kräva i mitt invigningstal att Sveriges Radio startar P65, säger Per Söderberg och syftar på den äldre generationen.

Han hyllar P4 plus, en testkanal på webben som vänder sig till de äldre lyssnarna och vill att satsningen permanentas och också går ut via radionätet.

Medelåldern på festivalen brukar vara hög och återväxten bekymrar:

– Man måste ha återväxt för annars åderlåts till slut allting, säger Börje Bengtsson.