Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Holmtångsrocken siktar på stor folkfest

Sveriges vackraste festivalplats måste vara den i Krok vid Kallsjöns strand. Det är också här nöjessommaren i länet börjar. Festivalgeneralen Sven-Erik Svensson låter hälsa att han har plöjt campingen nu.

I Krok finns en strandremsa som kallas för Holmtången. I dag ligger den öde, vågorna sköljer vresigt in över gruset. Men den 2-3 juli kommer allt att se annorlunda ut, då förvandlas remsan till en festplats med människor, musik, skratt och stoj. Sven-Erik Svensson pekar och visar var scenen ska byggas och var campinggästerna är välkomna. Här finns det gott om både hjärterum och stjärterum. Och behövs det mer plats är det bara att köra igång slåttermaskinen igen, säger Sven-Erik och ler.

– Vi åker hem så vi får oss en kopp kaffe, säger han sedan och drar ner mössan över öronen.

Hem, det är till hans föräldrahem, högt beläget i byn. Hunden Alfred, en riktig tjejtjusare enligt Sven-Erik, möter oss redan på gårdsplanen och kastar sig villkorslöst i famnen på undertecknad. I köket finns pappa Karl Erik som gärna berättar om hur det var när hans kompis Tord-Ingvar Eriksson från grannbyn Bratteggen drog igång Holmtångsrock för första gången 1994. Projektet drevs under två år och ambitionen var att göra något positivt för hela bygden.

– Herdda Ku Herdda Geit med HP Burman och Svålens från Krokom spelade. Vilket drag det var! Och bägge gångerna var det helt sanslöst bra väder, vi får hoppas att det blir det i år också. Det finns stor risk att jag åker på att sköta bilparkeringen, säger Karl Erik och ler under kepsen.

Men sedan blev det tyst på baksidan av Åre under en lång tid. Ända fram till förra året då glesbygdsfestivalen plötsligt vaknade till liv igen, åter med Herdda Ku Herdda Geit som dragplåster. Den legendariske sångaren HP Burman myntade då uttrycket ”Holmgång på Holmtång”, han tog till och med semester efter festen och tillbringade några extra dagar med familjen Svensson.

Bakom rodret stod då Sven-Erik och där står han kvar, nu som festivalgeneral för två kvällar i rad. Lördagen ska också fyllas av aktiviteter, det blir bland annat dragkamp, skotertävling, mönstring med JRA och livemusik med The Taylors från Kall. Kall Autolodge står för maten i öltälten. Det är mycket att rodda, allt tar tid. Till sin hjälp har Sven-Erik superpraktikern Marcus Hyttmo och pressansvarige Thomas Höglund.

– Förra året kastade vi ihop allt på två dagar, ett flisbilssläpp fick bli scen och affischerna satte vi upp tre dagar innan. Själva grundtanken var egentligen att göra något för kompisarna. Vi trodde att det skulle komma 300 personer, men det kom närmare 1000, berättar Sven-Erik.

Något bilsläp som scen kommer det dock inte att bli tal om i år. Nu har man nämligen fått dit D.D.E som är Norges största band och vana att spela för tusentals människor. Bokningen är en lyckoträff, Sven-Erik ringde och jagade både Ulf Lundell, Wilmer X och Åge Aleksandersen innan han fick napp av D.D.E som gillade tanken på att göra en kultspelning med fjällen som bakgrundskuliss till ett något rabatterat pris. Sven-Erik har själv aldrig upplevt någon konsert med grannlandets nationalhjältar men börjar nu förstå hur stora de är. Och viktigast av allt – de är folkliga. Precis som de andra namnen på artistlistan.

– Det folkliga profilen är jätteviktig, att hela bygden ska kunna uppskatta kvällarna. Jag tror många skulle tycka det var jobbigt om det blev för smal och särpräglad musik, säger Sven-Erik.

Andra bokningar är Namsosbandet Grannes, P-Danjelsa och rosade Hellsingland Underground som nyligen släppte sin andra platta ”Madness and grace” med sin sydstatsinfluerade rock. Dessutom blir det en efterlängtad återförening mellan HP Burman och bandet Roadhouse. Sven-Erik säger att det är lätt att slösa budgeten på artister när man inte har något vinstsyfte. Förra året fick de sponsorpengar, men de uteblev i år.

– Det gick ju så pass bra för oss då att vi nu befinner oss i ett slags mellanläge mellan stort och smått. Men jag vill fortfarande att det här ska bli en enkel fest och inte så märkvärdig. Det är ju ändå bara en rockgala. Folk ska kunna gå ut i buskarna och pissa, säger Sven-Erik.

Kaffet är urdrucket, det är dags att jobba vidare. Sven-Erik ska bland annat bättra på vägen så att det går att ta sig fram till platsen.

– Jag ska börja med att röja vägen, den är ganska igenväxt, säger han.

Det är liksom på den nivån när man ska ställa till med fest i Krok.

Artister: D.D.E, Hege med Grannes, The Taylors, Hellsingland Underground, John Duva, Enzendoh, P-Danjelsa, HP Burman och Roadhouse,