Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Holm lämnar "fabriken" Dramaten

Annons


Vid jul packar han ihop sina prylar och lämnar över chefsstolen till Marie-Louise Ekman. Bergmanfestivalen och en Schillerpjäs blir det sista Dramaten ser av Staffan Valdemar Holm på ett bra tag.

-Jag har arbetat med uppsättningar här i 12 år och varit chef i 6,5 år. Det är nog bra att ta en liten paus, säger han.

Staffan Valdemar Holm har just presenterat vårsäsongen på Dramaten 2009. Det är sista gången han möter pressen i egenskap av Dramatenchef - och det är inte utan att han utstrålar en känsla av lättnad. Nu lämnar han det han själv ibland kallar för "fabriken" Dramaten och behöver inte längre kompromissa med sin egen smak.

-Det är svårt att vara chef över en såpass stor teater med en så bred inriktning. Det är något i storleken på fabriken som man slåss mot hela tiden. Och jag kan inte bara vara businessminded, säger han.
Ingen kris

2008 har varit ett turbulent år på Dramaten. Skriverier om "Dramatenstjärnor" i blåsväder har varvats med svarta rubriker om budgetunderskott och vikande publiksiffror. Staffan Valdemar Holm vill inte gå med på att teatern upplever en djup kris, men är inte nöjd med att den negativa publiktrenden verkar ha fortsatt under hösten.

-Det skulle kunna gå bättre, på Lilla scenen går det bra, men vi har haft lite trubbel på Stora scenen, säger han. Jag hade önskat mig ett bättre resultat.
"Lam anka"

För tillfället betecknar han sig som en "lam anka" - en chef som inte fattar några beslut som är avgörande för framtiden. Nu är det Marie-Louise Ekmans tur att basa över Dramaten och Staffan Valdemar Holm tänker inte lägga sig i hur hon gör det. Samarbetet mellan dem har fungerat bra, men det är inte så att hon har gått vid sidan av sin företrädare för att lära upp sig.

-Det blir väldigt konstigt med för långa praoperioder. Men mellan mig och Marie-Louise finns en samsyn på väldigt många områden, säger han.

Vid jul lämnar Holm chefskontoret, men återvänder till huset för att regissera Friedrich Schillers "Don Carlos" och organisera den stundande Bergmanfestivalen. Sedan väntar "Elektra" på Kungliga Operan och flera internationella uppdrag.

-En föreställning jag skulle vilja sätta upp är "Bacchanterna", men den är vansklig att göra i Sverige. Den skulle jag vilja göra i närheten av Balkan, säger han.
Annons