Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Holländska Anneke fann ett nytt liv i Sönneråsen

/
  • Fortfarande kan Annekes hus  i Böle se lite skamfilat ut  i fasaden, men invändigt har hon gjort det till rena drömmen.
  • Anneke van’t Hof i sin egenhändigt inredda ateljé i Böle, Sönneråsen. På bilden tillsammans med Ragundadalens konstförenings avgående ordförande Allis StoltFoto: Ingvar Ericsson
  • Fortfarande kan Annekes hus  i Böle se lite skamfilat ut  i fasaden, men invändigt har hon gjort det till rena drömmen.
  • Köket är speciellt och artistiskt. Man kan välja mellan att sitta till bords på pinnstol eller i rullbar fåtölj. Bordsbenen är hämtade från en stor björk som fällts ute på gården.
  • För den som tittar in i Annekes ateljé råder inget tvivel om att här huserar en krativ person.

Till följd av trista omständigheter kan Böle på Sönneråsen, söder om Bispgården, numera ståta med en invandrad kulturpersonlighet av tämligen utstickande slag.

Annons

– Nu har jag bott här i över ett år, har ordnat min bostad och mitt sociala liv och jag trivs och mår bara bättre för varje dag, säger Anneke van’t Hof.

Hennes traumatiska 2007 började med en uppslitande skils-mässa hemma i Holland. Hon förlorade sitt hem och hamnade i rotlöshet.

Kort därpå avled först hennes bror och därefter hennes mor.

Från att ha varit stillsam och ombonad blev hennes tillvaro ett kaos. I sökandet efter ett nytt fotfäste åkte hon i december 2007 till Böle på Sönneråsen, där ett par av hennes vänner hade slagit sig ner.

– Det var så lugnt och vackert här och jag kände genast att jag trivdes, berättar Anneke.

Sålunda födde hon idén om att emigrera till Sverige och efter en kort tid fick hon nys om huset i Böle.

Det var hennes holländska vänner som tipsade om byggnaden som var utlagd till försäljning på Internet.

– Jag studerade bilderna och bestämde mig för att ändra mitt liv.

Anneke lade upp ett med holländska mått mätt hisnande lågt antal kronor och köpte huset. Hon skaffade en liten buss, packade in sina ägodelar och anlände efter två korta månader, en smällkall februarikväll 2008, till Böle.

Där gjorde hon entré i ett hus där trivialiteter som vattenlednings- och värmesystemen inte fungerade.

Hon satte sig ner, såg sig omkring och satte igång att renovera huset.

Med enkla medel och uppenbart utsökt blick för artistisk heminredning har hon tillsammans med en ny vän förvandlat huset till en liten dröm där hon bland annat inrett sin konstateljé.

En stor del av husets gamla tapeter är elegant övermålade av Anneke. En stor del av inventarierna har hon hittat på olika loppmarknader.

Anneke har alltid varit en passionerad och uppenbarligen mycket begåvad konstnär, det senaste 15 åren på heltid. Målandet har hon fortsatt med i Sönneråsen, och nu är det dags för hennes första konstutställning på svensk mark.

Hennes alster ställs ut udner tiden 14–21 mars på Vild-Hussen i Hammarstrand där hon delar utrymme med Sundsvallskonstnärerna Lena Backman och Eva Sollander.

Det är vernissage nu på lördag. Med Anneke på plats.

Mer läsning

Annons